ID 100229101

Tužni na Dan zaljubljenih

Mnogi parovi će, na Dan zaljubljenih, svojoj polovini pokloniti plišano srce, medvedića, čokoladu, cveće… U pojedinim kafeterijama pokrenuće se akcija „besplatna kafa za zaljubljene“, u nekom bioskopu možda besplatna ulaznica, ili piće u kafiću… Nagradu za ljubav deliće mnogi, zato bi i oni, koji je još uvek nisu pronašli, mogli da nalete na pitanje „Jeste li zaljubljeni“?

U slučaju da ste od onih koje bi takvo pitanje moglo da rastuži, imate nekoliko mogućnosti da to izbegnete.

Jedna od njih je da se zatvorite u sobu i sačekate da dan prođe. Međutim, to bi značilo, osim da vas nervira ta šarena parada, i da ste netolerantni na ljubav, pa bilo da ste vi ili okolina u pitanju.

Druga mogućnost je da postanete svesni sebe i ovog dana.

Mediji su puni reklama koje govore „kupite voljenoj osobi“. Međutim, poklon nikako ne znači da vas neko voli, niti da vi nekoga volite. Zato i oni koji nemaju svoju drugu polovinu neka na ovaj dan izađu iz sobe, pogledaju oko sebe i donesu zaključak- Ima li potrebe da se skrivaju?

Vrlo je verovatno da su i oni koji danas imaju voljenu osobu, dugo godina bili u nesrećnim vezama, da su čekali nekoga ko ih je izbegavao, a za koga su bili spremni da daju sve, da su se sreli onda kada su pomislili da će zauvek ostati sami.

Ukoliko vaša ljubavna istorija nije ispunjena naročitom srećom, otvorite oči i prihvatite istinu. Neispunjen ljubavni život imamo onda kada se vezujemo za onoga ko nam ne uzvraća istom emocijom, bar ne na način koji bi mogli da prepoznamo kao ljubav.

Prvo i najavažnije je da budete otvoreni za nova poznanstva, da se ne dajete onome ko vas neće, da u odnosu ne budete samo da biste imali nekoga. Ne koristite laž i samoobmanu da biste emotivno „preživeli“ dan. Za uspeh je potrebno da prihvatite istinu ma kakva god da je.

Najčešća varka koju koristimo kada ne želimo da odustanemo od određene osobe, jeste verovanje da potencijalni partner ima strah od emocije. Ubeđeni smo da je to razlog retkih poziva i viđanja. Istina je, ipak, drugačija i glasi da onaj ko nije dovoljno prisutan, zapravo i ne želi da bude pored vas. Ne nadajte se da ćete dobiti naročitu pažnju za Dan zaljubljenih, a čak i da je dobijete, ne zadovoljavajte se sitnicama.

Privlačite ljude koji će vam svakoga dana priređivati nešto novo, koji će se interesovati za vas i biti tu da vas nasmeju i kada vam nije sve po volji.

Ljubav traži čvrstu emociju, sigurnost, poštovanje, usmerenost… a ne plišane igračke, srca, večere, vaučere i bombonjere. Njih shvatite kao zabavu, deo potrošačkog društva, ali nikako i kao merilo ljubavi.

Ipak, ne zatvarajte se za Dan zaljubljenih, jer možda postane dan kada ste se upoznali!

foto: freedigitalphotos.net