Marina Vesic

Festival savremene elektronske i umetničke muzike

LASCIAR VIBRARE, već tradicionalni festival, koji u svom petom izdanju donekle menja svoj karakter sa umteničke muzike XX i XXI veka na savremenu elektronsku i umetničku muziku u najširem smislu. Beogradska publika će imati ekskluzivnu priliku da u Domu kulture Studentski grad, čuje muziku koja se retko izvodi ili nikada do sada nije bila izvedena u Srbiji.

U četiri dana 20, 21, 22. i 23. novembra nastupiće Ivana Medić, MistakeMistake Sound System, Black Marine ft. FatZed i ansambl za novu muziku Gradilište.Festival je podržao Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Festival se otvara 20. novembra, kada će u Velikoj sali DKSG-a u 20h nastupiti Dr Ivana Medić, naučni saradnik Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti. Ona će izvesti dela inspirisana tradicijom, tačnije tradicionalnom muzikom balkanskih prostora, a publika će biti u prilici da čuje dela naših najeminentnijih kompozitora: Isidor Bajić, Miloje Milojević, Josip Slavenski, Vasilije Mokranjac, Dejan Despić, Zoran Hristić, Vojin Komadina and Nataša Bogojević.

U četvrtak, 21. novembra u 20h, nastupa sastav MistakeMistake Sound System, sa muzičkim programom pod nazivom Steampunk – elektronika na zvučnim skulpturama. Zvučne skulpture su nastale iz želje da se objedine muzika i skulptura, dve stvari kojima se bavi Ivan Bon (kompozitor i producent u sastavu MistakeMistake). Svaka skulptura na svoj način oblikuje zvuk koji se kroz nju emituje, pa je muzika izvedena kroz te skulpture jedinstvena i nesvakidašnja. Iz svake zvučne skulpture se čuje po jedan sintetički elektronski zvuk, a sve zajedno funkcioniše kao jedan neobičan orkestar.

U petak, 22. novembra u 20h nastupa duo Black Marine ft. FatZed. Avangardni duo Black Marine ft. FatZed nastao je 2006. godine. Duo ostvaruje izraz u okvirima savremenih muzičkih pravaca, sa primesama eksperimentalnog i sofisticiranog panka. Kompozitorku je inspirisao underground zvuk, te je došla na ideju da napravi jedan ovakav „specifičan“ duo. Značajan koncert imali su na Kolarcu 2012. godine u Muzičkoj galeriji, a taj koncert je potom proglašen i za koncert godine od strane OnLine magazina Plastelin. Duo čine: Marina Vesić (Black Marine) kompozitor i pijanista, i Zlatko Petković (FatZed) bubnjevi.

U subotu, 23. novembra u 20h, festival će biti zaokružen koncertom ansambla za novu muziku GRADILIŠTE. Ansambl za novu muziku Gradilište iz Beograda osnovala je pijanistkinja Neda Hofman, krajem 2011. godine. Ideja za njegovo formiranje potekla je iz želje da se okupi grupa muzičara koji dele isti entuzijazam i afinitet prema savremenoj muzici, kao i iz potrebe da savremenu muziku u našoj zemlji kontinuirano izvodi kamerni ansambl stalnog sastava. Gradilište ima dvadeset članova, od kojih su svi renomirani izvođači sa velikim iskustvom u interpretiranju savremenog repertoara. Oni nastupaju u različitim sastavima (od dua pa do velikih kamernih sastava), a sviraju i solistička dela. Publika će biti u prilici da čuje kamerne kompozicije za mecosopran, bariton, čelo i klavir, domaćih autora: Nataše Bogojević, Branke Popović, Ivana Brkljačića i Svetlane Savić. http://www.youtube.com/watch?v=CjgT0S7fTSE

LASCIAR VIBRARE, festival umetničke muzike XX i XXI veka pokrenut je 2008. u Domu kulture Studentski grad sa željom da se muzika napisana tokom XX i XXI veka češće i više izvodi. Iako većina mladih ljudi danas sa pravom pita: „čemu to služi, a uz to i ne radi?“, festival predstavlja još jedan doprinos, da pored Tribine kompozitora i festivala Koma, savremena umetnička muzika koliko – toliko bude zastupljena u kulturnom životu Beograda. Stvaranje ovog jedinstvenog kulturnog prostora za izvođenje savremene umetničke muzike je značajno kako za publiku, tako i za same stvaraoce, jer im se ovakvim događajima otvara prostor za izvođenje dela.

LASCIAR VIBRARE je muzička oznaka najčešće vezana za udaraljke, a označava da zvuk ne treba da bude prigušen, već da treba u potpunosti da odzvuči – to je slučaj i sa savremenom muzikom: ne treba je prigušivati već je treba pustiti da odzvuči, i naravno, odslušati.