Ubij svoje prijatelje

Festival britanskog filma

Nakon velikog uspeha festivala u januaru 2015, British Council po drugi put organizuje festival britanskog filma pod nazivom “Film and Chips“ u Beogradu i Novom Sadu. Publika će u bioskopima Doma omladine Beograda i Arena Cineplex od 21. do 24. januara 2016. imati prilike da pogleda premijerne filmove najnovije britanske produkcije i upozna autore koji su svojim radom privukli veliku pažnju na najvažnijim svetskim festivalima u Berlinu, Kanu, Torontu, Veneciji i Londonu. Festival se realizuje u saradnji sa Britanskom ambasadom u Beogradu.

Tema festivala “Novi talenti, nove tehnologije” poziva publiku da se upozna sa mladim autorima i glumcima kojima svetska kritika predviđa blistave karijere, kao i novim tehničkim dostignućima koja neočekivano utiču na način pričanja filmske priče. Kroz filmove, ali i bogat prateći program namenjen filmskim profesionalcima (organizovan u saradnji sa Srpskom filmskom asocijacijom), bavićemo se budućnošću filmske umetnosti – od korišćenja novih tehnologija i animacije u produkciji pa sve do novih oblika i platformi za distribuciju filmova.

Tokom festivala u Beogradu će boraviti brojni gosti iz Velike Britanije od kojih je svakako najzvučnije ime Majka Mekgija, osnivača legendarnog studija “Framestore” koji je specijalizovan za vizuelne efekte i kompjutersku animaciju. Između ostalog, ovaj studio nagrađen je Oskarom za film “Gravitacija”. Pored gostiju iz Velike Britanije, tokom festivala u Srbiji će boraviti i tridesetak filmskih profesionalca iz Rusije, Ukrajine, Kazakstana, Turske, Izaela i drugih zemalja jer je beogradski festival britanskog filma izabran za regionalni hub u istočnoj Evropi.