USUS 2015 Plakat rgb

Godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije

Četvrta godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije održava se od 22. do 27. decembra u galeriji Doma omladine Beograda. Izlažu su radovi preko 200 likovnih umetnika i pedesetak scenarista. Manifestaciju će u utorak, 22. decembra, u 19 časova otvoriti međunarodno priznati umetnici Rade Tovladijac, predsednik USUS, i Dragan Lazarević, potpredsednik, sa gostima. Izložba preko digitalnih otisaka prikazuje radove realističkog i karikaturalnog stripa, ali i avangardnog i eksperimentalnog.

U pitanju su dela koja objavljuju najveće izdavačke kuće u Evropi i Americi, ali i ona sa lokalnih scena Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja u kojima Udruženje ima članove.

Još jedna posebnost godišnjih izložbi USUS jeste da, uz velikane stripa, na njima izlažu i omladinci, koji tek ulaze u svet profesionalne umetnosti. U skladu s tim, obeležava se i dvadeseta godišnjica Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ čiji sadašnji i bivši učenici gostuju na beogradskoj izložbi, čime USUS odaje počast Leskovcu kao važnom stripskom središtu Balkana.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Komemoracija Zdravku Zupanu (1950-2015), velikanu evropskog stripa i jednom od utemeljivača Udruženja, održava se u istoj galeriji, u subotu, 26. decembra u 13 časova. Isti dan u 14 časova, učenici Škole stripa i ilustracije „Đorđe Lobačev“ i druga deca i omladinci učestvovaće u otvorenom času crtanja u čast Zupana i njegovih junaka: Zuzuka, Munje, Mikija Mausa i drugih.

Ilustraciju na plakatu ovogodišnje izložbe uradio je Rade Tovladijac, koji je likovno oblikovao i druge prateće materijale.