Fedeho počinje danas

Dečji kulturni centar Beograd organizuje IV muzički republički Festival horova dece i mladih FEDEHO, 13. i 14. maja, od 17 časova, na Velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd, dok će u subotu, 16. maja, od 12 časova, biti održan svečani revijalni koncert pobednika.

Na ovogodišnjem festivalu predstaviće se šesnaest horova iz Srbije – Kruševca, Bečeja, Valjeva, Novog Sada, Obrenovca, Prokuplja, Beograda, Paraćina i Kosovske Mitrovice. Najbolji hor, po mišljenju stručnog žirija, predstavljaće Srbiju na jednom od koncerata ovogodišnjeg Susreta dece Evrope „Radost Evrope”. Pored nagrade za najbolji hor, biće proglašen najbolji dirigent festivala, najbolji muzičko-scenski nastup, kao i najbolje izvedene kompozicije različitih žanrova. Diplome i medalje nagrađenima uručiće žiri – Dragana Jovanović, Gordana Karan i Vojkan Borisavljević, na svečanom revijalnom koncertu. Voditelj programa je Milena Moravčević.

Festival okuplja horove osnovnih i srednjih škola, muzičkih osnovnih i srednjih škola, kao i crkvene horove i horove pri državnim i privatnim institucijama. Učesnici festivala imaće priliku da uz zabavu i upoznavanje sa svojim vršnjacima jedni drugima prezentuju svoj talenat, uporede muzička dostignuća i pokažu se u muzičkom žanru u kom su najbolji. Cilj festivala je afirmisanje dečje horske muzike, scenskog muzičkog izvođenja i popularisanje horske muzike kao deo našeg kulturnog nasleđa.

Festival je podržan je strane Ministarstva kulture i informisanja.
Koordinator Festivala je mr Nevena Ivanović, dirigent Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd.