inspirations fb

Exploring Inspirations – II etapa, dizajn nakita

Posle uspešno realizovane prve etape projekta Exploring inspirations, gde je u fokusu bio dizajn odeće, u periodu od 21. do 27. septembra u Kc Gradu realizovaće se etapa posvećena dizajnu nakita. Projekat Exploring inspirations, podržan od strane Stimulering Fund Creative Industries Fund Netherlands, počeo je u maju ove godine. Projekat se sastoji iz tri etape u tri discipline: dizajn odeće, nakita i obuće.

Finalna četvrta etapa projekta prikazaće rezultate svih disciplina na objedinjenoj izložbi u Velikoj galeriji KC Grada.

Na projektu su angažovani dizajneri odeće, obuće i nakita iz Holandije i Srbije sa ciljem da inspirisani starim zanatima, tehnikama realizuju sopstvene savremene dizajnerske.

“Kao i sa dizajnom odeće i ovoga puta polazna inspiracija koju će istraživati gostujući dizajneri jeste inspiracija tradicionalnim tehnikama i zanatima, sa ciljem da se očuvaju i da ih gostujući dizajneri primene u izradi savremenog nakita u skladu sa sopstvenim senzibilitetom. Odlučili smo se za delikatnu tehniku filigrana i pozvali makedonsku dizajnerku nakita Biljanu Kekackosku, koja će gostujućim dizajnerima održati radionicu za savladavanje tehnike filigrana, čiji rezultat treba da budu komadi nakita koji će biti predstavljani na finalnoj izložbi u decembru.”

Program:

Utorak 22. i 23. septembar, Velika galerija Kc Grad

Pop-up izložba nakita

Otvaranje izložbe – utorak 22. septembar 20h

U okviru ovogodišnjeg dizajn projekta Exploring Inspirations podržanog od strane Stimulering Creative Industries Fund Netherlands, pripremićemo izložbu nakita dizajnera učesnika koji nam stižu iz Holandije i desetak domaćih dizajnera nakita.

Izložba će biti otvorena 22. septembra u Velikoj galeriji od 20 časova.

Pored Nine Sajet, Nhata-Vu Danga i Nenada Stojakovića koji učestvuju na samom projektu, svoj nakit izložiće i Mira Ranković, HotaHota, Milutin Popović Miho, Nemanja Nikolić, Glory Box, Nikolina Kostur sa brendom Rename, Studio Glina, Zorica Slavić Spring nakit i Dizajn Kolektiv, čiji nakit je bio zapažen na našoj letnjoj izložbi BeoKreativnost.

Na izložbi ćete moći da vidite njihove poslednje komade nakita, a neki od dizajnera spremaju i retrospektivu pojedinih svojih kolekcija. Ova mini izložba uključuje nakit izrađen od različitih materijala, od zlata i srebra, preko aluminijuma i drugih metala, do gline, pleksiglasa i drveta.

  1. i 26. septembar, 18h Gradstor Design Hub, Pop Lukina 1

Predavanja Teda Notena i Liesbeth den Besten

Pored pop-up izložbe nakita gde će se predstaviti naši dizajneri učesnici, program projekta podržanog od strane Stimulering Creative Industries Fund Netherlands i ovoga puta obuhvata predavanja eksperata iz Holandije.

Kako je tema Nakit za Vas smo odabrali eksperte u tom polju: Teda Notena, dizajnera nakita veoma poznatog u zemljama Beneluksa. Njegovo predavanje naslovljeno Once a bricklayer always a bricklayer osvrnuće se na njegovu karijeru dizajnera. Bricklayer odnosno zidar je zanimanje kojim je Noten otpočeo svoju radnu karijeru, Naravno pre akademije primenjenih umetnosti, koju je završio u Maastrichtu i posle koje se polako pozicionirao na dizajn sceni Holandije ali i šire. Predavanje će biti održano 25. septembra u novom Gradstor design hub-u u Pop Lukinoj 1 od 18h

Drugo predavanje koje vas očekuje narednog dana, u istom prostoru održaće istoričarka umetnosti čije je polje specijalnosti upravo nakit, koja je takođe proslavljeni ekspert u polju nakita, Liesbeth den Besten, koja radi za fondaciju nakita Francoise van den Bosch.

Njeno predavanje imaće dva dela: prvi deo će se baviti pregledom istorije izrade i dizajna nakita u zemljama Beneluksa i Holandiji, dok će u drugom delu autorka predstaviti fondaciju za koju radi i njen značaj za dizaj nakita i kreativnu industriju uopšte.

Den Besten Je profesorka na Rietveld Akademiji u Amsterdamu i autorka je monografije o nakitu jednostavno nazvane On Jewelry, koja pruža pregled savremenog dizajna nakita u svetu. Takođe je bila kustoskinja izložbi o nakitu od kojih je jedna održana u Stedelijk muzeju.