DSC 0027

Izložba japanskih lutaka

Građani Beograda će u ove dve nedelje biti u prilici da uživaju u jednoj izuzetnoj izložbi japanskih nihon-ga grafika, japanskih lutaka, japanskih pojaseva za kimono, modela japanske hrane. Izložba japanskih lutaka biće postavljena u izlozima Galerije FLU (Knez Mihailova ulica) od 18. do 31. maja.

Teme koje su prikazane na grafikama su poznate scene iz japanskog „Kabuki“ pozorišta. Tu je i scena iz najpoznatijeg klasičnog dela japanske književnosti, „Priča o Genđiju“, slike 12 životinja, simbola zodijaka, kao i uramljeni japanski obi – pojasevi koji nose japanke zajedno sa kimonom, a koji je tkan posebnim nišiđin – ori stilom.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Pored slika, tu je i izložba japanskih tradicionalnih lutaka koje su pravi odraz japanskog senzibiliteta. Svaka lutka ima svoje značenje i nemenu, a ono što ih posebno karakteriše je spokoj kojim odišu njihova lica. Prave se od drveta, papira, tkanine i keramike, a kvalitet i tehnika izrade ogledaju se u bogatstvu boja. Lutke pokazuju visok stepen razvoja umetničkih zanata, i tako postaju prava mala umetnička dela.