Screen Shot 2019 01 17 at 20.11.08

”Ekran kao ogledalo”


Knjiga Branke Otašević ”Ekran kao ogledalo”, sastavljena od televizijskih kritika objavljivanih osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka u ”Politici”, sadrži četiri poglavlja pod nazivima ”Slike vremena”, ”Čari pripovedanja”, ”Vetrovi politike – vihori rata” i ”Kraj veka”.

U njima je reč o programima Televizije Beograd/Radio televizije Srbije – u pitanju je oko 25o emisija iz te produkcije i pominje se više od 5oo javnih ličnosti, prvenstveno TV autora, novinara, pisaca, reditelja, glumaca.

Recenzent knjige, Milena Dragićević Šešić, vidi je kao prilog novoj kulturi funkcionalnog, delatnog sećanja. Kroz različite forme tekstova, analitički se razmatra ne samo pretakanje stvarnosti u medijsku formu, već je suštinski reč o oceni društevnih fenomena toga vremena.

Period o kome je reč bio je izuzetno značajan u šestdecenijskoj delatnosti naše televizije i autorska namera je bila da se upravo to i prikaže. Obeležili su ga vrhunske, antologijske TV drame i serije, izuzetni pojedinci kao autori, moderni prodori u pogledu medijskih formi i sadržaja. Istovremeno, uz mnoge programske uzlete, bilo je to i vreme padova.

U doba političkih kriza i građanskih ratova bilo je profesionalnih posrnuća, ogrešenja o norme dobrog informisanja. Svedočeći o tome, knjiga ”Ekran kao ogledalo” nudi čitaocu mogućnost da se upusti u sopstveni kritički pogled u medijsku ali i društvenu prošlost.