Gosti 42. FEST-a

Kao i svake godine, FEST će ugostiti veterane svetske kinematografije, ali i mlade, perspektivne nade sveta filma. Predstavljamo vam prva tri gosta koje ćete imati prilike da vidite i čujete na FEST-u.

Patris Lekont je istaknuta figura francuskog filma, aktivan je od sredine sedamdesetih, a do sada je režirao preko trideset ostvarenja. Dok je studirao na filmskoj školi, bavio se i stripom za francuski strip magazin Pilote. Iako je svoj prvi film snimio 1976, bio je relativno nepoznat van rodne Francuske, sve do 1989. kada je njegov film Monsieur Hire uvršten u program kanskog festivala i privukao pažnju svetske publike. Njegovi filmovi varirali su po temama, neki su ostvarili internacionalni uspeh, dok su drugi ostajali u granicama Francuske, ali Lekont je uspeo da se istakne kao jedna od vodećih figura arthaus filma. Od početka dvehiljaditih njegov uticaj počeo je da se širi u Americi, i često je izdvajan kao autor sa najvećim uticajem na američki arthaus film. Njegovi filmovi prikazani su na svim značajnim festivalima i bio je nominovan za brojne nagrade, između ostalog Zlatnu palmu, Zlatnog medveda, BAFTA, Zlatnog lava i druge. U pratećem programu u kinoteci biće prikazani neki od njegovih najboljih filmova, poput Dvorske spletke , Devojka na mostu, Udovica iz Sen Pjera i Intimni stranci.

Fjodor Bondarčuk rođen je za slavu. Njegovi roditelji bili su glumica Irina Skobtseva i čuveni Sergej Bondarčuk, glumac, scenarista i reditelj, nagrađen Oskarom za epski Rat i mir. Zanimljivo je da je Sergej bio gost 1972. na drugom FEST-u, kao najizrazitiji autor sovjetske kinematografije u godini kada su na FEST došli i Kirk Daglas, Robert Deniro, Vitorio De Sika i dr… Takođe je odigrao značajnu ulogu u zlatnom dobu partizanskih filmova, bio je scenarista za film Sutjeska, a glumio je u filmovima Bitka na Neretvi i Vrhovi Zelengore. Fjodor je krenuo njegovim stopama i na FEST nam dolazi sa epikom Staljingrad. Karijeru je započeo kao glumac, i to uz oca, a izgradio je ime za sebe kao prvi producent muzičkih spotova u Rusiji. Producirao je brojne filmove, spotove i tv programe i uporedo glumio, sve do 2005. kada je režirao svoj prvi film, 9 četa – 9th company (9 Рота). Film je ostvario ogroman uspeh u Rusiji, koji je ponovio sa sledeća dva filma, duologijom Naseljeno ostrvo-The Inhabited Island (Обитаемый остров). Staljingrad je treći film koji potpisuje kao reditelj.

Kristof Gans je jedinstvena pojava u francuskom filmu. Rođen 1960. na vrhuncu francuskog novog talasa, Gans se tokom odrastanja okrenuo jednoj potpuno drugačijoj estetici i rediteljima koji su slavu sticali sedamdesetih- Karpenteru, Kronenbergu, Linču. Još kao dečak krenuo je da snima kratke filmove sa drugovima, ali sa kung-fu tematikom. Takođe je i osnovao časopis Starfix, u kome je pisao o filmovima koji ga fasciniraju i pokušao da ih približi nezainteresovanoj francuskoj publici. Istrajan u svom usmerenju, Gans se posvetio horor filmovima i jedan od njegovih prvih profesionalnih poduhvata bio je režija filma Nekromikon, rađenog na osnovu dela H.P. Lovkrafta. Potom je režirao adaptaciju japanske mange Crying freeman, a svetsku slavu stekao je filmom Pakt sa vukovima, po kome ga zna i naša publika. Ovaj blokbaster postao je uspešan šitom sveta i videlo ga je preko pet miliona ljudi, što je omogućilo Gansu da ode u Holivud i snimi adaptaciju video igre Silent Hill. Proći će osam godina pre nego što Gans snimi novi film- Lepotica i zver, kojim će se predstaviti domaćoj publici, a koji je premijeru imao na festivalu u Berlinu.