Nymphomaniac 13 photo by Christian Geisnaes

Drugi deo filma Larsa fon Trira „Nimfomanka“

Drugi deo filma Larsa fon Trira „Nimfomanka“ na redovnom bioskopskom repertoaru biće od danas, 24. aprila. Filmom „Nimfomanka“ Lars fon Trir zaokružuje tzv. „Trilogiju depresije“ koja uključuje njegova prethodna ostvarenja „Antihrist“ i „Melanholija“. Film je za starije od 18 godina.

Glavna junakinja Džo (Charlotte Gainsbourg) nastavlja da pripoveda o svom životu, dok Seligman (Stellan Skarsgard) pažljivo sluša njenu divlju i poetičnu priču o seksualnim iskustvima u zrelom dobu. Kroz poglavlja „Istočna i zapadna crkva“, „Ogledalo“ i „Pištolj“ glavna junakinja se priseća kako je sa partnerom Džeromom (Shia LaBeouf) vodila naizgled srećan život posle rođenja sina. Međutim, Džo iznenada gubi svaku seksualnu senzaciju i traga za novim iskustvima koja bi to promenila. Džerom napušta njihov dom, a sina daje hraniteljskoj porodici. Njen verni slušalac Seligman priznaje da razume njene postupke i Džo počinje da veruje da je on njen jedini pravi prijatelj. Ali, da li je?

Danski reditelj i scenarista počeo je da se bavi filmom sa 11 godina. Periodično je patio od depresije, kao i od različitih strahova i fobija. Jednom prilikom je rekao: „u osnovi se bojim svega u životu, osim pravljenja filmova“. Jedan je od osnivača avangardnog filmskog pokreta Dogma 95. Osvojio je veliki broj prestižnih filmskih nagrada, među kojima se izdvaja Zlatna palma za film „Ples u tami“.

„Nimfomanka II“ će se prikazivati u bioskopima Cineplexx u Beogradu (Ušće, Delta City) i Podgorici i Areni Cineplex u Novom Sadu.