Bitef Looker weekly 728x90px Evropa

Drame jubilarnog Bitefa

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra 2016. godine pod sloganom ”Na leđima mahnitog bika”.  Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

Po rečima Ivana Medenica, umetničkog direktora festivala, ispitivanje „novih pozorišnih tendencija“ će se svoditi na dalje osvešćivanje činjenice da je u savremenoj umetnosti sve prisutnija hibridizacija formi, žanrova i stilova, pa danas ne govorimo toliko o pozorištu,  koliko o izvođačkim umetnostima. U glavnom programu biće projekata iz oblasti savremenog plesa, dokumentarnog teatra, performansa-predavanja, video instalacija, muzičkog pozorišta.

Ipak, dramsko pozorište će biti veoma prisutno na ovogodišnjem jubilarnom Bitefu. Tako će se u glavnom programu festivala naći naša domaća predstava,  Rodoljupci Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, koja redefiniše tradicionalno shvatanje misije nacionalnog pozorišta, a u duhu savremenih umetničkih i društvenih potreba. Urban potpisuje još jednu umetnički i politički beskompromisnu režiju, u kojoj osuđuje lažno rodoljublje u srpskoj politici i naše pristajanje na takvu politiku. Publika će imati priliku da ovu predstavu pogleda 01. okrobra u 19:30 u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bečki Burgteatar će izvesti Urnebesnu tamu mladog nemačkog pisca Volframa Loca, dobitnika mnogih prestižnih nemačkih nagrada, koji je privukao posebnu pažnju upravo ovom dramom, pre svega zbog produkcije u režiji jednog od najmarkantnijih evropskih reditelja, Dušana Davida Paržižeka. Komad se bavi ispitivanjem krajnjih granica međunarodne politike, kao i krajnjih granica razumevanja drugog i drugačijeg. Predstava će se naći na glavnom programu festivala 26. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa početkom u 19:30 časova.

Svečano zatvaranje festivala  2. oktobra u Madlenijanumu u 19:30 će upriličiti Hrvatsko Narodno Kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke sa predstavom Nad grobom glupe Europe, autorskog tandema Sebastijan Horvat i Milan Marković Matis. Iako je predstava nastala inspirisana Hrvatskom rapsodijomMiroslava Krleže, Hrvatska akademija nauka i umetnosti je naknadno producentima uskratila autorska prava, motivisana, po mnogima, političkim razlozima. Predstava se zasniva na slobodnom korišćenju motiva iz Krležinog dela, obogaćenih kontekstom savremene hrvatske i evropske stvarnosti, kao i glumačkim improvizacijama

Rezervacija ulaznica je počela. Ulaznice se mogu rezervisati do 30. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400 (10h‒19h svim danima osim nedeljom).
Rezervacijom ulaznica se ostvaruje pravo na popust od 20%!