DSC 0522

Bertolučijevi Sanjari kao pozorišna predstava

U četvrtak, 16. juna od 20 časova na sceni Omladinskog pozorišta DADOV izvešće se premijera predstave po motivima romana Žilbera Adera Sanjari u dramtizaciji Gorane Belančević u izvođenju glume studenata Fakulteta umetnosti Prištine-Zvečan.

Čuveni roman, pre pozorišne adaptacije, imao je svoje filmsko prikazivanje u režiji Berdnarda Bertolučija.  Ovog puta glumci Olivera Bacić, Stefan Milikić i Đorđe Živadinović Grgur, doneće na scenu mlade ekscentrične buntovne i hrabre ljude, koji stvaraju sopstveni parlelni svet, koji predstavlja za njih idelnu sredinu za osvajanje sloboda i samospoznaju.

U periodu uličnih demonstracija protiv Vijetnamskog rata, u Parizu 1968. u trenutku kada se mladi bore za svoja prava i buđenje nove svesti, mladi Amerikanac Metju upoznaje u kinoteci, svom svetilištu, francuske prijatelje, blizance, Tea i Izabelu, koji strastvenom filmofilu otkrivaju jedan potpuno drugačiji svet- svet igre, snova, pomeranja i brisanja granica, svet u kome ruše malograđanske tabue i pronalaze svoje nove identitete, fantazije i istine.

Ovaj projkat predstavlja master rad studenata Olivere Bacić i Stefana Milikića, dok im se kao gost priključio glumac Đorđe Živadinović Grgur.

„Izazov je bilo postaviti jednu naizgled bezazlenu drmsku situaciju, kroz koju se junaci, na ivici sazrevanja, suočavaju sa surovosti života.“  – rekla je Olivera Bacić.

Mentorstvo master rada potpisuje Aleksandar Đinđić.  Kostim potpisuje Stefan Savković.

Repriza predstave je zakazana za 17. jun 2016. godine od 20 časova na sceni pozorišta DADOV.