plavi anđeo

Melodrama Plavi anđeo

Melodrama Plavi anđeo, u režiji Erola Kadića, imaće dve premijere 21. i 22. aprila od 19:30h na Velikoj sceni Madlenianuma. Prve premijerne večeri u ulozi Lole igraće Sloboda Mićalović, dok će u narednoj premijerno izvedbi u istoj ulozi biti glumica Lucija Šerbedžija. Predstava Plavi anđeo nastala je po noveli Hajnriha Mana “Profesor Unrat” iz 1905. godine, na osnovu koje je snimljen i  čuveni film Plavi anđeo iz 1930. godine.

Melodrama Plavi anđeo pripremana je sedam godina, a nastala je po zamisli glumca Feđe Stojanovića i reditelja Erola Kadića. Tekst i muziku je napisao kompozitor Branislav Pipović, a koreograf je Milica Cerović. Zanimljivo je da je glumac Feđa Stojanović oduvek želeo da zaigra u ulozi šezdesetogodišnjeg profesora koji se zaljubljuje u duplo mlađu Lolu. Stojanović je prvi put zamislio sebe u toj ulozi još pre trideset godina, kada je kao mlad glumac gledao film Plavi Anđeo iz 1930. godine.

“Nikad u svom životu nisam se nudio kao glumac nikome. Nikad nisam imao želju da igram bilo šta. Sve što sam igrao u životu je bilo što su mi nudili i što sam ja od tog ponuđenog odabirao. Ovo je prvi put u svom životu da sam ja želeo nešto da igram i to davno, davno. I, eto, sve je krenulo od mene. Vrlo bitan je bio Erol, koji je uložio svu energiju da to realizuje. Plus, Branislav Pipović koji je sve to shvatio, tu priču i odlično ju je napisao.” – rekao je o svojoj ulozi glumac Feđa Stojanović na konferenciji za novinare održanoj povodom premijere predstave.

Predstava Plavi anđeo je melodramska tužna priča o usamljenom šezdesetogodišnjem profesoru i mladoj tridesetogodišnjakinji Loli, odnosno o njihovoj ljubavi. U tom sudaru različitih svetova pored Feđe Stojanovića u ulozi Lole u alternaciji igraju Sloboda Mićalović i Lucija Šerbedžija. Kako ova predstave ima dve Lole, reditelj Erol Kadić je rekao da su to maltene dve različite predstave, odnosno dve različite uloge i da bi voleo da ista publika pogleda obe izvedbe.

Pored pomenutih glumaca u ovoj predstavi igraju i Ivan Jevtović, Đuza Stojiljković, Miodrag Krstović, Zinaida Dedakin, Branislav Zeremski, Ivan Zablaćanski, Stevan Piale, Andrej Pipović…

Da je melodrama kao žanr najzastupljenija poslednje sezone u Madlenianumu, istakla je direktorka drame Ana Radivojević Zdravković i dodala je da će  predstava Plavi anđeo biti katarzična.

“Ono što je zaboravljeno na našim scenama jeste, na žalost, ljudska sudbina, ljubav. I čini mi se da ova predstava to nudi”, kaže glumac Feđa Stojanović.

Reprizna izvođenja predstave Plavi anđeo zakazana su za 2., 16. i 27. maj.

foto: Milan Đakov