SKC
foto: Marko Đoković

Beograd postaje prestonica argentinskog tanga

 

Jedan je od najvećih internacionalnih festivala argentinskog tanga u Evropi odžavava se sedmi put za redom u Beogradu, u organizaciji Instituta tango natural. Pored niza uzbudljivih događaja namenjenih plesačima iz Srbije i celog sveta, Beogradski tango susret (Belgrade Tango Encuentro) nudi i veliki broj besplatnih programa za sve zainteresovane sugrađane.

Festival traje od 20. do 25. aprila, a o njegovom značaju za kulturno-turističku ponudu našeg glavnog grada, a i cele zemlje, govori činjenica da svake godine ovim povodom u Beograd dolazi više od 700 stranih gostiju, iz pedesetak zemalja.

Beogradski tango susret donosi pravi tango-maraton, što znači da se tokom njegovog trajanja, tango pleše neprekidno, danju i noću, na tri različite lokacije: Studentski kulturni centar, Mikser House i Teatar 78. Pored plesnih radionica koje vode najpoznatiji argentinski tango plesači i velikih plesnih večeri – milongi, učesnici festivala mogu da plešu i tokom dana, kao i na “after party” milongama.

Besplatni događaji

U cilju promocije kulture argentinskog tanga, organizatori su i ove godine obezbedili niz besplatnih događaja za sve zainteresovane sugrađane. Oni obuhvataju časove tanga, koncerte i plesne radionice, a održaće se u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, u periodu od 21. do 23. aprila. Tako će zvezde argentinskog tanga, Ivan Terazas i Sara Grdan, održati veliki, besplatni javni čas za sve generacije, u petak, 22. aprila, od 20:30 časova. Dan kasnije, sa početkom od 21 čas, moći ćete da uživate u koncertu orkestra Tanguango i specijalnog gosta Marka Koghlana, koji već godinama peva u najpoznatijim dvoranama Buenos Ajresa.

Svoje mesto na festivalu naći će i najmlađi ljubitelji plesa. Oni će u četvrtak, 21. aprila, od 19 časova moći da učestvuju na času Baletango plesa za decu ili jednostavno da uživaju u nastupu devojčica koje već nekoliko godine pohađaju ovaj plesni program. Bogata ponuda besplatnih događaja, kao i ceo festival, biće zaokruženi velikom milongom u Mikser House-u, na kojoj će još jednom nastupiti orkestar Tanguango i Marko Koghlan. Ovo plesno veče koje je otvoreno za sve domaće i strane plesače ali i za sve zainteresovane građane koji se ne bave plesnom, održaće se u ponedeljak, 25. aprila, sa početkom u 22 sata.

Najveći tango umetnici i 1000 plesača iz celog sveta

Večernje milonge okupiće oko 1000 plesača i plesačica iz celog sveta koji će prisustvovati spektakularnim nastupima najvećih tango umetnika današnjice, među kojima su najpoznatiji tango orkestar u Evropi, ruski kvartet „Solo tango“, kao i velike plesne zvezde koje dolaze iz srca Buenos Ajresa. To su, našoj publici već poznati, svetski prvaci u salon tangu Sebastian Himenez i Maria Ines Bogado, pomenuti Ivan Terazas i Sara Grdan, kao i uzbudljivi Karlitos Espinoza i Noelia Hurtado. Ove godine će im se pridružiti veoma kvalitetan par iz Turske (Serkan Jigit i Zejnep Aktar), dok će svojim muzičkim odabirima atmosferu bojiti poznati tango DJ-evi iz Argentine i čitave Evrope.