kruzok trojica

Plato-Kružok: poziv na izgradnju lepšeg i boljeg sveta

Kružok je struja u izdavaštvu Izdavačke kuće Plato, koja nam predstavlja pisce iz istočne i centralne Evrope. Novi pisci, čija dela su objavljena u okviru Kružoka, su Kšištof Varga iz Poljske, Viktor Peljevin iz Rusije i domaći pisac Miloš B. Tomaš.

Predstavljajući nova izdanja u okviru Kružoka, urednica Izdavačke kuće Plato Nataša Anđelković istakla je da u prozi pisaca iz centralne i istočne Evrope možemo da prepoznamo neke univerzalne ideje, koje su bliske našim prostorima.

Ovi autori govore o lepoti, dobroti, hrabrosti i poštenju, pozivajući na otpor i izgradnju lepšeg i boljeg sveta. Pisci iz Kružoka su, prema rečima urednice Anđelković, revolucionari koji ovim izdanjima izlaze iz ilegale.

U pitanju su tri nova romana – “Trunje”, “T” i “Endenske vrste”.

Roman “Trunje” delo je poljskog pisca Kšištofa Varge, koga je domaća publika imala priliku da upozna na Sajmu knjiga. “Trunje” govori o savremenom čoveku, intelektualcu, koji radi kao komercijalista u velikoj firmi i koji kao takav imam ljutit stav prema svemu i svačemu. Roman je junakov neprekidni monolog.

Plato planira i tribinu koja će biti posvećena ovom delu, pod nazivom “Bezduhovnost i bezidejnost savremenog doba”.

Roman “T” napisao je ruski pisac Viktor Peljevin, po struci inženjer elektrotehnike. Junak njegovog romana grof T je majstor borilačkih veština, koji putuje. Filolog Peđa Jovanović, na konferenciji za novinare, opisao je ovo delo kao najsuroviji sukob sa ruskom kulturom, dodajući da je Peljevin dobar pisac koga je izuzetno zabavno čitati, kao i da je njegov roman “T” takođe i gorki prikaz ruskog autorstva. Plato će organizovati i tribinu na temu ovog romana.

“Endemske vrste” je treći roman beogradskog pisca mlađe generacije Miloša B. Tomaša. Radnja romana je smeštena u vreme Drugog svetskog rata i prati grupu junaka. Oko njih se vodi istorijska priča koja je možda istinita a možda i ne. Kako to sam pisac objašnjava, u ovom romanu su korišćene rupe u istoriji, tako da njegova priča nije alternativna istorija, kako bi se moglo pomisliti. Većina likova su stvarne ličnosti. Okosnica radnje odvija se oko snimatelja iz bogate porodice koji, snimajući dokumentarce, postaje svedok velikih istorijskih događaja.

Promocija romana Endemske vrste biće održana u četvrtak, 5. decembra u 19h u knjižari Plato, kada će govoriti pisac i kritičar Vesna Kapor i urednica Izdavačke kuće Plato Nataša Anđelković.

Izdavačka kuća Plato najavila je i još jednu promociju. Već u utorak, 3. decembra u 19h u knjižari Plato biće održana promocija romana “Ezop i direktori”, Dejvida Numana.