мали вампир Португал e1412497857203

Balkanima – najnovije evropske animacije

Po jedanaesti put u Beogradu biće održana Evropski festival animiranog filma Balkanima. Mesto održavanja je Dom kulture Studenstki grad od 7. do 11. oktobra 2014. godine, rečeno je na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci.

Festival Balkanima će otvoriti dečiji hor AprilZMAJun grupe Škart, kao i izložba Fokus: Srbija, srpska animacija u prvoj deceniji BALKANIME. Na samom festival biće prikazano ukupno 119 filmova iz 25 evropskih zemalja, koje su izabrali članovi selekcione komisije: Iva Ćirić (autor animiranih filmova), Jelena Bešir (autor animiranih filmova) i Nebojša Petrović (animator, illustrator i likovni pedagog), od ukupno 397 filmova koji su pristigli putem konkursa.

Ovogodišnji festival se odlikuje i novim vizuelnim identitetom. Selektori ističu da je novi identitet malo ozbiljniji, jer pretenduje starijoj publici.

plakat BALKANIMA 2014

Animator Nebojša Petrović nas je upoznao i sa kriterijumom ovogodišnjeg festivala. Naime, prevashodno su težili kvalitetu kroz sve aspekte animiranog filma. Petrović ističe da su dali prednost filmovima sa autorskim pečatom, pre svega onim originalnim. Ponajviše je filmova stiglo iz Francuske, jer zapravo oni su i najveća produkcija, a što se tiče tema ovogišnjih filmova, preovlađuju ozbiljne teme, malo mračnije, bave se krizom, svetskim problemima, unutrašnjim psihološkim stanjima…

Festival se sastoji iz dve takmičarske celine (autorske i studentske). Odluke o najboljim filmovima u autorskoj selekciji doneće žiriu sastavu: Špela Čadež (Slovenija), Marko Meštrović (Hrvatska) i Milen Alempijević (Srbija), a u studentskoj selekciji o nagradama će odlučivati žiri čiji su članovi: Denica Hristova (Bugarska), Petra Zlonoga (Hrvatska) i Siniša Milosavljević (Srbija).

Dečiji program sastoji se iz šest filmova u trajanju od 48 minuta koji se retko mogu videti na televiziji i u bioskopima. Predstavljaju najnoviju produkciju iz Rusije, Velike Britanije, Francuske i Poljske, radjeni u najrazličitijim tehnikama (animacija lutke, crtež na papiru, plastelin, 2D i 3D kompjuter). Selektori festival nam ih preporučuju jer su veoma zanimljivi I pre svega likovno bogati.

Pored panorama evropskog i balkanskog filma, biće prikazano jos pet najboljih anamiranih filmova koji će se takmičiti za najprestižniju evropsku nagradu Cartoon d’Or. Takođe, postoji i mala izmena u okviru balkanske panorama, naime pruža se šansa i svim filmovima koji imaju malu produkciju, od 12h svakog dana biće omogućen razgovor sa autorima koji budu bili prisutni.

Takođe, tokom festival su organizovane i radionice. Andrea Martinjoni, Paola Bristot i Roberto Paganeli će predstaviti savremenu italijansku animaciju, radionicu muzike i animacije Ritam i frejmovi vodiće Koke Riobo Kortes, a masterklas Animirani zvučni pejzaž držaće Andrea Martinjoni.

Realizaciju BALKANIME 2014 podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja RS, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. Ulaz na sve programe je besplatan.

Za kraj ostaje nam da vas pozovemo na ovaj zanimljiv festival, i posebno preporučimo filmove poput Super Venere,  koji govori o lepotnim idealima, kao i film Lepota (beauty), koji prikazuje slike iz istorije umetnosti.