ARLEMM art festival foto Nemanja Đorđevoć e1436451237875

ARLEMM art festival

U okviru ARLEMM art festivala, koji se održava 31. jula i 1. avgusta, ove godine će nastupiti istaknuti izvođači umetničke muzike: Vlatko Stefanovski (Makedonija), Robi Lakatoš (Belgija) i drugi, a biće održane i brojne prateće aktivnosti.

Sva dešavanja se odigravaju u Arilju, na ostrvu „Uski vir“ na najčistijoj reci u Srbiji, reci Rzav, što upotpunjuje lepotu događaja jer se sve odvija u netaknutoj prirodi, sa krajnjim ciljem doprinosa kulturnoj decentralizaciji Srbije i duhovnom bogaćenju čitavog regiona.

Cilj ARLEMM-a se ostvaruje kroz prepoznavanje i odabir mladih talenata, muzičku edukaciju dece i mladih, održavanje koncerata, javnih časova i predavanja u oblasti muzičke kulture, povezivanje vizuelnog i zvučnog doživljaja u umetnosti i razvoj ekološke svesti o zaštiti životne sredine.

Spona između inspiracije, talenta i kreativnosti mladih umetnika i prirodnih lepota Zapadne Srbije načinjena je zahvaljujući posebnom projektu u okviru ARLEMM-a pod nazivom „ARLEMM-umetnički karavan“.

Reč je o pokretnoj izložbi umetničkih fotografija, koju čini 18 audio-vizuelnih instalacija sa ukupno 36 fotografija, nastalih tokom trajanja Ariljske letnje muzičke manifestacije.

Zahvaljujući ovoj izložbi uspostavljenja je i međuopštinska saradnja sa centrima kulture gradova Zapadne Srbije, a i šire. Posetioci će ove godine imati priliku da postavku izložbe vide u Požegi, Užicu, Ivanjici, Arilju i Krupnju.

Vizuelnim prikazom na gledaoca se prenose momenti iskrenog dečijeg izražavanja, a kod stanovništva se dodatno budi svest za ovom vrstom umetnosti i nudi im se mogućnost posete atraktivne izložbe u centru svog grada, nešto što do sada nisu imali prilike da posete, a po ugledu na velike svetske kulturne centre.