aleksandra prhal 6 e1412763575377

Aleksandra Prhal – Pardon my low-res: remixed

Slikarka Aleksandra Prhal bavi se advertajzingom kao dizajner i art direktor, gde je postigla zavidne uspehe, ali nam se ovoga puta predstavlja nekomercijalnim radom, koje nije slikarstvo već fotografija. Izložba će btiti otovrena u ponedeljak, 13. oktobra u 20h u Velikoj galeriji Kc Grada.

Fotografija niske rezolucije (low res), instant fotografija njeno je polje istraživanja već duže vreme, jer je brza i dokumentarna.

 Nakon uspešne prošlogodišnje izložbe Belgrade, pardon my low-res u Kući kralja Petra I, kojom je publici istovremeno otkrila i tehnološke mogućnosti različitih gedžeta ali raskošan talenat za beleženje incidentnih momenata svakodnevice grada – Aleksandra Prhal novom izložbom čini korak dalje – uvodeći u radove i druge prostore i nove, jedinstvene likovne zahvate, formalne eksperimente uobičajene slikarstvu.

Kolaži čija su osnova low-res fotografije i koji su nastali multiplikacijom detalja fotografija i poigravanjem kolorima predstavljaju višeslojni remiks, odaju futuristički model kretanja u slikarstvu, ali i statičnost istovremeno u zavisnosti od fokusa i ugla gledanja.

Ovi kolaži nisu jedinstveni samo po načinu na koji su nastali, već i po tome što posmataču ostavljaju mogućnost da se opredeli za sloj kolora i oblika koji želi da otkriva i zatim ga prati kroz kompoziciju, luta – kao što se nekada prepustimo lutanju svetom, svesni da je putovanje kroz prostor važnije od stizanja na cilj.

Izložba je prodajnog karaktera.

Aleksandra Prhal
Aleksandra Prhal  Aleksandra Prhal je diplomirala zidno slikarstvo na FPUD 1998. godine. Posle uspešne serije samostalnih i grupnih slikarskih izložbi posvetila se radu u advertajzingu kao dizajner i art direktor. Od 2001. do danas nagrađivana je na lokalnim i međunarodnim festivalima, a njeni radovi iz domena dizajna ambalaže, vizuelnih identiteta i oglasnih kampanja objavljivani su u više međunarodnih izdanja. Prvu samostalnu izložbu fotografija „Belgrade, Pardon my Low-Res“ održala je u Kući kralja Petra I na Senjaku, u junu 2013. godine.