Screen Shot 2016 07 14 at 23.57.43

50. Bitef: Na leđima mahnitog bika

Jubilarni 50. Bitef pod sloganom “Na leđima mahnitog bika” će se  održati od 24. septembra do 2. oktobra 2016. godine.

Tim povodom, nakon Rijeke i Berlina, juče, 13.07. u 12h je u Skupštini Grada Beograda, održana prva beogradska ujedno i centralna konferencija za novinare na kojoj su se okupljenim novinarima obratili Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu grada Beograda, a ispred Bitefa Ivan Medenica, umetnički direktor, Anja Suša, selektorka, Jelena Knežević, izvršna direktorka i ispred marketinške agencije New Moment Ideas Company Beograd, Jasmina Nikolić, Client Service Director.

Na konferenciji je predstavljen koncept festivala, sa akcentom na selekciju glavnog programa, najavljen je prateći program i vizuelni identitet ovogodišnjeg jubilarnog 50. Bitefa. Takođe je istaknut značaj Bitefa uoči njegovog velikog jubileja u strateškom razvoju pozorišta, kulture i umetnosti u Srbiji, i uticaju koji ima u regionu.

Vladan Vukosavljević i Ivan Tasovac u svojim obraćanjima istakli su važnost tradicije avangarde i novuma koji Bitef donosi i formira pola veka na svetskoj i regionalnoj sceni. Ukazali su spremnost i podršku Gradskog sekretarijata za kulturu i Ministarstva kulture da ovu manifestaciju od velikog značaja za našu kulturu i svetske kulturne tokove, nastave da podržavaju, kako finansijski tako i organizaciono, svesni važnosti i značaja pozicije Festivala na mapi kulturne diplomatije sveta.

Vladan Vukosavljević je istakao da je Bitef ogledalo svetskih pozorišnih tokova, ali i ogledalo domaće avangardne pozorišne tradicije. Ivan Tasovac istakao je da je “zadovoljstvo i privilegija biti deo Bitefovog tima. Bitef je primer institucije koja diše sa vremenom… Bitef mora negovati vrhunski kvalitet i preuzimati rizik. Mora prezentovati nove forme i nove produkcije. Bitef je više od festivala. To je prostor za reformu našeg pozorišnog života. Uveren sam da u ovom trenutku ako bi mogli da nas vide Mira i Jovan imali bi osmeh na licu”, zaključio je Tasovac.

Ivan Medenica je zahvalio učesnicima konferencije, te najavio repertoarski koncept ovogodišnjeg festivala, istakavši da su se on i Anja Suša, i ceo tim Bitefa trudili da ovogodišnji jubilarni Bitef bude na nivou značaja jubileja, “te je u tome prilog i činjenica da ćemo pored samog Bitefa imati i Kongres svetske organizacije pozorišnih kritčara” dodao je. Medenica je objasnio slogan ovogodišnjeg festivala “Na leđima mahnitog bika” pojasnivši da nas poznavanje grčke mitologije vodi do jasnih asocijacija, a da je na osnovu ovakvih koncepcijskih ideja New Moment Ideas Company razvio total dizajn ovogodišnjeg festivala. “Asocijacija je na Evropi na leđima bika. Pomahnitalog bika. Čemu nažalost svakodnevno svedočimo.”, istakao je on.

Anja Suša govorila je pojedinačno o predstavama sa repertoara ovogodišnjeg, bez sumnje više nego značajnog izdanja Bitef festivala, za čiju selekciju u najkraćim crtama kaže da je “bila ogroman izazov – jer je teško nakon 50 godina Bitefa ponuditi nešto svečanije od nekog prethodnog izdanja festivala.”, dodavši da je “ovaj festival uvek predstavljao presek najrelevantnijeg u teatru. Na Bitefu se moglo videti sve što se nalazi u teatarskim enciklopedijama, što je beležilo istoriju savremenog pozorišta”.

Anja Suša je ovom prilikom potvrdila svoju odluku o završetku rada na Bitefu rekavši da “Ovogodišnji Bitef je, naime, poslednji Bitef na kom sam angažovana kao selektorka. Ovo je, ujedno i moj mali jubilej unutar velikog jubileja ovog festivala koji ove godine obeležavamo”. Na kraju je poželela svom kolegi Ivanu Medenici “mirnije more i bolje vetrove”sigurna da mu motivacije, stručnosti i dobrih ideja ne nedostaje. Takođe se zahvalila i medijima koji su u skladu sa svojim mogućnostima, i sve manjim prostorom za kulturu, uvek poklanjali puno pažnje Bitefu.

I ove godine program Bitefa se sastoji od glavnog programa i pratećeg programa festivala uz brojne druge sadržaje koje će Bitef ponuditi svojoj publici.

U godini velikog jubileja Bitef festival prevazilazi evropski okvir koji je dominirao na festivalu poslednjih godina, i vraća se svom izvornom međunarodnom karakteru. U septembru mesecu zahvaljujući Bitefu, brojnim predstavama iz celog sveta, kao i učesnicima pratećeg programa, Beograd će biti prestonica svetskog pozorišta.

“Problemsko tematska linija 50. Bitefa tematizovaće katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam, vrstu postkolonijalnog odnosa koji imamo prema vanevropskim kulturama”, rekao je Medenica.
Na ovogodišnjem Bitefu u okviru glavnog programa nas očekuje gust program, dvanaest predstava, u devet dana, i to iz celog sveta. Iz pomenutih vanevropskih zemalja Kine, Singapura, Libana, afričkih zemalja i naravno evropskih zemalja kao što su Nemačka, Austrija, Poljska, Francuska, Hrvatska i Srbija. Važan doprinos ovom zaista internacionalnom kontekstu, kako je istakao Ivan Medenica pruža i činjenica da će prestižna Talija nagrada Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara (IATC), čiji se 28. kongres dešava u okviru ovogodišnjeg Bitefa, biti svečano dodeljena Femiju Osofisanu iz Nigerije, jednom od vodećih afričkih dramskih pisaca, reditelja i teoretičara.
Jedna od misija Bitefa je i propitivanje mogućnoti o novumu, i može se razlikovati na dva nivoa. Suštinski se tiče žanrovskog pluraliteta, te će se na nasleđu svoje glavne tradicije na jubilarnom, 50. Bitefu “ispitivanje novih pozorišnih tendencija uglavnom svoditi na osvešćivanje činjenice da je u savremenoj umetnosti sve prisutnija hibridizacija formi, žanrova i stilova, te će na Bitefu u glavnom programu biti projekata iz oblasti dramskog pozorišta, savremenog plesa, dokumentarnog teatra, predavanje-performans, video instalacija… Drugi aspekt je simboličke prirode te znači da se na ovogodišnjem Bitefu neće predstaviti ni jedan reditelj niti koreograf koji su već nastupali na festivalu, Drugim rečima, „nove pozorišne tendencije“ svodiće se i na – nova imena, odnosno nova lica.
Termini izvođenja predstava su od 19h30’ i 21h30’. Predstave igrane u ova dva termina su potpuno ravnopravne u izboru žirija. Podela na osnovu termina uvedena je samo zarad lakše orijentacije gledalaca (i pravljenja izbora), jer one od 19h30′ pripadaju velikoj festivalskoj i/ili repertoarskoj produkciji, iza njih stoje poznati teatri, trupe i/ili umetnici, ovenčane su visokim priznanjima ili su gostovale na vodećim svetskim festivalima, dok su one od 21h30′ nešto kamernije, više eksperimentalne i otkrivaju nam, bar u ovoj sredini, manje poznate autore i trupe. Ova podela je, međutim, uslovna, tako da ima i slučajeva „ukrštanja“ kriterijuma.

U okviru pratećeg programa festivala organizovaće se tradicionalno Bitef polifonija, Bitef na filmu, 28. Kongres međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, međunarodna konferencija Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika kojom će predsedavati Milena Dragićević Šešić, koja bi trebalo da pokaže, između ostalog, koliki je bio doprinos Bitefa, konkretno rada Mire Trailović i Jovana Ćirilova, na polju koje će kasnije biti teorijski definisano kao „kulturna diplomatija“, konferencija Autobiografija kao performans, Cirkobalkana – festival savremenog cirkusa, Bitef amfiteatar i After Ten žurke.

Na konferenciji je vizuelno rešenje predstavila ispred marketinške agencije New Moment Ideas Company Beograd Jasmina Nikolić, Client Service Director koja je istakla značaj dugogodišnje uspešne i nesvakidašnje saradnje sa Bitefom, te obrazložila vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala. Idejno rešenje i koncept potpisuje New Moment Skoplje, čiji tim čine Nikola Vojnov – kreativni direktor, Jana Miševa – Art direktorka i autorka rešenja i Jelena Ivanović – izvršna direktorka. Realizaciju i total design vodi New Moment Ideas Company Beograd (Ana Šutić – kreativna direktorka, Slavica Dolašević – dizajnerka, Nemanja Jovanović – koordinator projekta, Jasmina Nikolic – vođa projekta i Žarko Sakan – direktor).

PRODAJA KARATA
Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena na Pozorištu na Terazijama (Terazije 29), dok se ulaznice mogu rezervisati od 15. do 31. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400.