Noć performansa plakat

3. NOĆ PERFORMANSA

3. NOĆ PERFORMANSA biće održana u subotu, 4. juna od 19 do 3h u Domu omladine Beograda. Ulaz je slobodan!

Dom omladine Beograda i Festival Perforacije iz Hrvatske organizuju treću po redu Noć performansa u subotu 04. juna. Performans, kao umetnost koja je pokretna, otvorena, često interaktivna i kritički usmerena na sopstveni svet umetnika ili društva u kojem on obitava i stvara, živa je umetnička forma koja slavi inovativnost i pomera granice u izvođačkim umetnostima. Shodno tome, Dom omladine Beograda nastavlja sa jednim od svojih ciljeva, a to je promocija principa permanentnog eksperimenta u umetničkim procesima i praksama. Takođe, sa ovom programskom linijom negujemo i osnažujemo nezavisnu umetničku scenu koja je neophodna svim kućama kulture kao garant protoka novih ili drugačijih ideja.

Noć performansa povezuje dve umetniče scene dva grada Beograda i Zagreba. Jednodevni program pruža mogućnost neposrednog upoznavanja druge umetničke scene i ujedno stvara platformu za razmenu ideja i zajedničko stvaralaštvo različitih umetničkih grupa. S obzirom na zajedničke elemente dnevnopolitičke i ekonomske situacije u Hrvatskoj i Srbiji, Noć performansa će publici Doma omladine Beograda predstaviti radove koji jukstapozicioniraju pitanja intimnog i javnog, odnosno političkog. Kako iskustvo bivanja svedokom društvenih razvoja utiče na umetnički rad obrađivaće autori Bruno Isaković i Vesna Mačković – prvi rad s čitanjem oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, a drugi s videoinstalacijom koja prikazuje imaginarni povratak u Sisak, grad uništene industrije. Dekonstrukciju intimnosti javnim nastupom pruža Ana Zorica, istovremeno predstavljajući nikad postavljen rad preminulog supruga, umetnika Željka Zorice, zatim i svojim radom koji opisuje uticaj uloge udovice i arhivarke na njen identitet. Kao predstavnici domaće izvođačke scene, Vladimir Manovski i kolektiv Ponton u izvođenje uključuju snimke prirode i gradskog života, stapajući vlastito iskustvo zvuka u live performans, dok se Danijela Gračner bavi konceptom promene individue od spolja ka unutra.

Dom omladine Beograda kao kulturni centar za mlade koji podstiče, promoviše i producira inovativne i kreativne forme umetničkog izražavanja želi iznova da se pozicionira kao centar u kojem se neguje umetnički performans. Dom omladine Beograda je ovu programsku liniju započeo sa prvim LIMIT live art festivalom 2011. godine i nakon trogodišnje pauze želimo da nastavimo sa ovom programskom linijom i učinimo je tradicionalnom tako što ćemo je vezati za Dom omladine Beograda.

PROGRAM

Na ovogodišnjem izdanju Noći performansa predstaviće se sledeći umetnici:

BRUNO ISAKOVIĆ  – ”NEČASTIVE”, PLESNA PREDSTAVA

VESNA MAČKOVIĆ / ANA OPALIĆ – ”POZDRAV”, VIDEO PERFORMANS

KONCEPTUALNI RAD ”12 STOLICA” (AUTORA ŽELJKA ZORICE)

ANA JANJATOVIĆ-ZORICA – ”FRESH WINDOW”

BRUNO ISAKOVIĆ – ”ČITANJE”, PERFORMANS

PONTON + VLADIMIR MANOVSKI, MUZIČKI PERFORMANS

DANIJELA GRAČNER – ”SLOJEVI”, PERFORMANS