Muzej narodnog pozorista NM2014 005 e1429562451848

12. Noć muzeja: Beograd se budi za mališane!

Upoznavanje sa svetom oko sebe, tradicijom i istorijom, muzejima i galerijama, filharmoničarima i slikarima, obeležiće prvu Dečju turu koja će ove godine biti posebno organizovana u okviru Noći muzeja u Beogradu.

Dvanaesta Noć muzeja ovog proleća spremna je da dočeka svoje najmlađe posetioce, pa je tako za 16. maj osmišljena i njima prilagođena Dečja tura. Reč je o objedinjenim lokacijama sa premijernim i ekskluzivnim sadržajima namenjenim najmlađim ljubiteljima muzeja i njihovim roditeljima, koji će se odvijati od 17 do 21 sat.

Dvanaesta Noć muzeja u Beogradu održaće se na oko 70 lokacija gde će biti organizovano više od 120 sadržaja. Osim Dečje ture, kao važnog dela Noći muzeja i negovanja muzejske publike, ove godine akcenat će biti stavljen i na obeležavanje godišnjica važnih istorijskih događaja.

Centralna tačka na mapi Dečje ture ove godine je Paviljon „Cvijeta Zuzorić“, koji samo u Noći muzeja postaje Dečji paviljon. Mališani će u predivnom ambijentu paviljona i hladu Kalemegdana moći da učestvuju u brojnim umetničkim radionicama u improvizovanim ateljeima, očekuje ih putovanje kroz svet Lego kocki, neverovatno slikanje u pesku, radionica izrade maski ali i vezivanje pravih mornarskih čvorova. A da sve poprimi dodatan, bajkovito-fantastičan izgled, imaće priliku da prisustvuju pravoj Ludoj čajanci iz poznatog romana „Alisa u zemlji čuda“, koji ove godine slavi 150 rođendan.

Nedaleko od Dečjeg paviljona klince i njihove pratioce očekuje još jedan program organizovan samo za Noć muzeja pod nazivom „Ko se igra dok drugi spavaju u bebi zoo-vrtu”! Ove godine manifestaciji se pridružuje Zoološki vrt grada Beograda koji će 16. maja za decu uzrasta do 12 godina organizovati zanimljive radionice. Kroz njih će se najmlađi ljubitelji životinja upoznati sa navikama naših noćnih drugara u jedinstvenom ambijentu na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Prvi put Noći muzeja pridružuje se i Beogradska filharmonija koja specijalno za ovu priliku organizuje nesvakidašnje upoznavanje mališana sa filharmoničarima i njihovim instrumentima kroz edukativne muzičke radionice na kojima će najmlađi moći da se oprobaju u muziciranju na različitim instrumentima.

Muzej afričke umetnosti ove godine organizuje specijalan program za Noć muzeja, koji uključuje kreativnu radionicu “Sloboda i jednakost: naslikane poruke na kudama naroda Ndebele”, namenjenu deci uzrasta od 3 do 13 godina.

Muzej nauke i tehnike svoje posetioce dočekuje u Dečjem muzejui Naučnom centru, dok će dečaci i devojčice skloni umetnosti moći i svoju kreativnosti ispolje u radionici pravljenja lutaka u Galeriji Singidunum. U Kući legata biće organizovane radionice u okviru programa „Sećanja i susreti“, u okviru kojih će posetioci biti u prilici da prave male scenografije inspirisane slikama, crtežima i scenografskim skicama Milenka Šerbana.

Najvedrije beogradsko pozorište, Malo pozorište „Duško Radović“svoja vrata otvara i u Noći muzeja, gde ekskluzivno te večeri organizuje zabavnu, edukativnu i pomalo avanturističku šetnju kroz pozorište, kako ispred tako i iza scene. Vođene ture biće organizovane od 18:30 do 21 sat.

Tu su i stari prijatelji manifestacije, poput JKP Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograda, koje u Noći muzeja uz miris vanilica i predstavljanje starih vozila vodi decu na nesvakidašnje putovanje kroz prošle decenije i vekove prestonice. Zadužbina Ilije M. Kolarca mališane tradicionalno vodi na nikad zabavniji put kroz svet muzike, dok  Pedagoški muzej te večeri dokazuje da fizika ne mora da bude bauk, već nauka dovoljno zanimljiva za sve od 9 do 99 godina!

Noć muzeja nastoji da kroz kreativnost i njene različite forme poveća svest o brizi i zaštiti napuštenih životinja, pa su tim povodom za decu posebno osmišljene kreativne radionice. Udruženja građana za zaštitu i brigu o napuštenim životinjama „Alfa“ u saradnji sa Galerijom Pero organizovaće likovne radionice crtanja i slikanja životinja koje su na programu udomljavanja, uz zanimljiva predavanja namenjena ne samo najmlađim već i starijim posetiocima manifestacije.