Edi zvani Orao

Hju Džekman i Taron Edžerton igraju u komediji „Edi zvani Orao” reditelja Dekstera Flečera, koja stiže u srpske bioskope od 31. marta.

Film je inspirisan istinitom pričom o Majklu Ediju Edvardsu (Edžerton) netipičnom ali hrabrom ski-skakaču koji nikada nije prestao da veruje u sebe uprkos tome što cela nacija jeste.

Uz pomoć harizmatičnog i buntovnog trenera kojeg igra Džekman, Edi uspeva da postane nacionalni heroj koji je predstavljao Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine..

Postoje brojni razlozi zbog kojih je „Edi zvani Orao” vredan vaše pažnje, a mi ćemo vam navesti samo neke:

Majkl Edvards ili Edi Orao, iznenadio je sve predstavljajući Veliku Britaniju u Olimpijskom skokovima 1988. godine na Olimpijskim igrama u Kalgariju. Iako je prvobitno pokušao da postane deo skijaškog tima, sledeći svoj olimpijski san shvatio je da su mu realnije šanse da postane ski-skakač i tako ode na Olimpijadu. Bio je poslednji na svim listama ali postao je omiljen takmičar. Javnost ga je videla kao autsajdera, nedostajala mu je veština, kao i sredstva da bude olimpijski sportista, ali ga to nije sprečilo u nameri da ostvari svoje snove. Njegovi loši rezultati su ga činili sve popularnijim, što je gore skakao i postizao slabije rezultate postajao je traženiji.

Edi je imao mnogobrojne nadimke odgospodin Šeprtlja, Inspektor Kluzo na skijama, Jeti do Nestabilni Edi. Međutim, na završnoj ceremoniji Zimskih olimpijskih igara, predsednik organizacionog odbora, Frenk King, izjavio je: „U ovim igrama, neki takmičari su osvojili zlato, neki su oborili rekorde, a neki su čak poleteli poput orla”, jasno aludirajući na Edija, koji je od tada poznat kao Edi Orao.

Bilo je potrebno oko 15 godina da počne produkcija filma. Režiser, Dekster , kaže da je scenario rađen otprilike toliko. „Dakle, u vreme kada ga je producent doneo meni, sve je već bilo potpuno formirano: Znao sam priču o Ediju još od ranije, dovoljno sam star da se setim kada je sve to bilo”.

Jedna od najtežih stvari vezanih za snimanje ovog filma bilo je to što ne postoje kaskaderi koji znaju to da rade, jer su ski-skokovi izuzetno opasan sport. je izjavio da jezahvaljujućireditelju Viku imao potrebne snimke. „On je sastavio tim pomalo ludih, nemačkih momaka, koji su skakali satima, a onda je došao i doneo 90 sati snimaka sa ski-skokovima”.

Komediju za dobro raspoloženje o gubitniku koji postaje heroj, „Edi zvani Orao” , pogledajte u bioskopima od 31. marta.