veliko interesovanje za 7 velicanstvenih 889 1

12. Festival 7 veličanstvenih

 12. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” održaće se od 29. januara do 4. februara 2016. u velikoj sali Sava Centra. Sedam filmova koji su upravo imali svoje premijere na vodećim festivalima i započeli svoj sjajni festivalski i bioskopski put!

Festival “Sedam veličanstvenih” predstavlja dvanaesti po redu izbor najboljih ostvarenja iz prošlogodišnje izuzetno razvijene evropske produkcije modernog dokumentarnog filma.

Dolaze dokumentarci koji očaravaju svojom lepotom, kao što je film za koga je dovoljno reći Buenos Aires, milonge, magija tanga, iza koga stoji značajna podrška Vima Vendersa.

Zatim najbolji belgijski i izraelski film istovremeno, delo istančanog pesnika najtananijih ljudskih vibracija, koji nas uvodi u prostor između svetova i vodi na raskršće mudrosti.

Jedna od najvećih autorki Evrope i sveta predstavlja svoje najnovije ostvarenje koje sirovu i grubu realnost pretvara u zadivljujuću bajku. Prava evropska koprodukcija Austrije, Švajcarske i Italije studiozno, oplemenjena neodoljivim felinijevskim vrcavim tonovima, zadire u jedan on najznačajnijih fenomena današnjice!

Pobednik najvećeg evropskog festivala, rad jednog od vrhunskih majstora dokumentarizma, maestralna je priča o neodoljivom “kišnom čoveku” u rasponu od groteske do bergmanovske drame!

Prvi put na festivalu je jedan film velike poljske kinematografije, priča o lutanjima i traganjima dvojice harizmatičnih likova u atmosferi uhvaćenoj vrhunskom vizeulnom poezijom.

Sve to kruniše veliki bioskopski spektakl koji ostavlja bez daha – film akcije, ali i dokument o svojevrsnom vremeplovu u čarobnim ambijentima Toskane!

Dvanaesti praznik vrhunskih filmova na našem najvećem magičnom bioskopskom ekranu – u Sava Centru!

“Pišem ove reči na kraju 2015. godine koja nije bila dobra godina za svet u kom živimo. Annus horribilis, termin je koji je engleska kraljica Elizabeta II jednom upotrebila! Televizijske stanice upravo sumiraju ovu godinu kroz brojeve i slike smrti ili ljudi koji se bore da pređu granice bežeći od rata, sukoba, prirodnih katastrofa. Svi su oni anonimni u svojoj patnji na ekranu. Tako vesti izveštavuju o tome, a takvi ne treba da budu dokumentarni filmovi.”  Tue Stin Miler, selektor Festivala