Radio amateri

Radionica radio – amaterskih komunikacija u Muzeju nauke i tehnike

U sklopu pratećeg programa izložbe „Iz veka u vek“,  povodom obeležavanja stogodišnjice Radio Beograda, radionica radio – amaterskih komunikacija u saradnji sa Beogradskim radio – amaterskim klubom  će se održati u nedelju, 20. oktobra 2024, od 11 do 15 časova, u Galeriji igračaka Muzeja nauke i tehnike (Dobračina 51).

Na radionici u Muzeju nauke i tehnike će biti prikazane mogućnosti amaterskih radio-komunikacija (biće postavljena savremena amaterska radio-stanica), kao i praktičan prikaz Morze telegrafije (ručni taster sa zvučnim prikazom Morze signala); praktičan prikaz amaterske radio-veze na UKT području (dve ručne radio-stanice); praktičan prikaz traženja skrivene radio-stanice pomoću prijemnika (goniometar i mini predajnik). Sve navedeno posetioci će moći da čuju, vide, probaju i učestvuju u prikazu tehničkih mogućnosti.

Sve radionice će se odvijati istovremeno. Program počinje u 11, završava se u 15 časova (poslednja radionica počinje u 14h).

Ulaz na radionicu je slobodan, a prijave učešća nisu potrebne.

Radio – amateri odigrali su značajnu ulogu u razvoju radio-difuzije u prethodnih sto godina, a smatraju pionirima u osnivanju i izgradnji domaće radio-difuzije. Početkom tridesetih godina osniva se udruženje radio – amatera, Radio klub Beograd. Delovanje ovog udruženja dosta je doprinelo razvoju radiofonije i to kroz nabavku stručne literature, organizovanje izložbi i štampanje stručne i propagandne literature. Komunicirajući radio talasima, radio-amateri su u prošlom veku, još pre pojave interneta i društvenih mreža, jedini bili u prilici da stupe u kontakt sa kolegama na drugom kraju sveta.

Radio amaterizam u svetu ni danas, uprkos novim tehnologijama, sredstvima komunikacija i postojanju društvenih mreža, nije izgubio na značaju. U kriznim situacijama kada sva sredstva komunikacije otkažu, uloga radio-amatera je najznačajnija. Broj radio-amatera u svetu ne opada, u Sjedinjenim Američkim Državama aktivno je više od 700.000, a u Srbiji oko 5.000 licenciranih članova. Stari članovi nastoje da probude zainteresovanost za radio-amaterizam kod mladih.

Fotografija u prilogu prikazuje radio-amatere koji održavaju amaterske radio-veze u prirodi, najčešće zbog svetske promocije prirodnih dobara Republike Srbije. Autor fotografije: Beogradski radio-amaterski klub.