Izlozba „Mesto susreta razmene i inspiracije – Dom omladine Beograda 1964 – 2024

“Dom omladine Beograda – mesto susreta, razmene i inspiracije”

Sveobuhvatni uvid u raznovrsnost i bogatstvo programskih aktivnosti DOB-a

Nakon izložbe „Večno mlada“ Galerija Doma omladine Beograda 1964 – 2024, koja je u Galeriji DOB otvorena 10. oktobra, priču o programskom stvaralaštvu ove ustanove kulturno-obrazovnih delatnosti biće nastavljena izložbom „Mesto susreta, razmene i inspiracije – Dom omladine Beograda 1964 – 2024.“ u Holu Velike Sale DOB od 17. oktobra.

Nakon podsećanja i upoznavanja sa likovnim istorijatom ove jedinstvene gradske galerije posvećene mladima, posetioci će na aktuelnoj izložbi moći da se upoznaju sa bogatim i zanimljivim programskim dometima ove ustanove kulture koji neposredno odražavaju i kosmopolitski duh grada Beograda.

Izložba „Mesto susreta, razmene i inspiracije – Dom omladine Beograda 1964 – 2024.“ koncipirana je sa idejom da pruži sveobuhvatni uvid u raznovrsnost i bogatstvo programskih aktivnosti DOB-a, bez tendencije ka hronološkom pripovedanju i valorizaciji njenih aktivnosti, već sa željom da se predstavimo onako kako i sami sebe doživljavamo, kao mesto susreta, razmene i inspiracije.

Naše dugogodišnje posetioce čeka prilika da zakorače u vremeplov i sete se mnogih uzbudljivih trenutaka, koji su deo naše kolektivne i sasvim lične istorije, naših sećanja, iskustava i emocija, deo naših bića.  Za našu novu publiku, predstavnike najmlađih generacija, izložba je mogućnost da se upoznaju sa jednom važnom gradskom  ustanovom i svim njenim programskim linijama, da zakorače u prostor mesta koji je referentna tačka za susrete i raskrsnicu mnogih puteva, i prilika da osveste i dožive deo prošlosti svojih roditelja, prošlost koja je deo našeg zajedničkog kulturnog identiteta.

Izložba se sastoji iz više različitih i nadograđujućih celina

Kroz deo arhivskog materijala pravimo osvrt na neverovatno zanimljive i progresivne programe s početka rada ove ustanove, na krajnje različite i opozitne sadržaje koji su živeli uporedo i time doprinosili njenoj širokoj i demokratskoj orijentaciji.

Skoriju prošlost, period nakon 2000-tih godina, biće predsatavljeni kroz nekada glavni medijum komunikacije, plakate u digitalnoj i štampanoj formi, a o glavnim programskim linijama, tribinskog, muzičkog, filmskog i pozorišnog sadržaja, govori se kroz opis njihovih glavnih karakteristika i dostignuća, kao i projekciju budućih ciljeva i nastojanja.

Pojedini segmenti izložbe takođe prave osvrt na neke važne festivale Doma omladine Beograda, kreiraju i izvesne ambijentalne celine, male predahe u mnoštvu informacija o programima, prevashodno vizuelih.

Celokupan programski deo suterena DOB-a, preciznije Hol Velike sale, biće krunisan jedinstvenim fotografskim ostvarenjima Bojane Janjić i Nemanje Đorđevića, koji nam svako na svoj način, u skladu sa sopstvenim senzibilitetom, prenose magične, neponovljive, skrivene i jedinstvene trenutke sa muzičkih dešavanja.

Sve fotografije zajedno svet umetnosti, stvaranja, kreativnosti, davanja, razmene i udruživanja čine opipljivim.