LATINO FONTOVI

Latino fontovi

Institut Servantes predstaviće u četvrtak, 9. maja u 19.00h putujuću izložbu „Latino fontovi“ na kojoj će predstaviti najnovije radove grafičkih dizajnera iz trinaest zemalja Latinske Amerike. Na izložbi će biti predstavljeno 76 radova dizajnera čiji fontovi se koriste u celom svetu, od Čilea do Danske, i kojima se ispisuju slova od čekovnih knjižica do fudbalskih lopti.

Izložbu će pratiti i dodatne aktivnosti, konkurs za najbolji font i radionica povodom Noći muzeja. Izložbu će svečano otvoriti direktor Instituta Servantes, g-din Antonio Lasaro Gosalo i prof. Olivera Stojadinović sa Fakulteta primenjenih umetnosti. Izložba koja je već obišla Španiju, Argentinu, Brazil, Veliku Britaniju, Rumuniju biće otvorena u Beogradu do 20. juna. Ulaz slobodan.

Svake dve godine od 1987. održava se Bijenale latinoameričke tipografije koje okuplja profesionalce, entuzijaste i studente iz Argentine, Meksika, Bolivije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Kube, Ekvadora, Gvatemale, Paragvaja, Perua, Urugvaja i Venecuele. Bijenale se održava sa ciljem da se promovišu grafički dizajneri ovog kontinenta i njihovi radovi. Nakon prošlogodišnjeg Bijenala organizovana je i putujuća izložba koja obuhvata 76 postera podeljenih u 6 sekcija (tekst, naslovni fontovi, eksperimentalni fontovi, familija fontova i dizajn sa latinoameričkim fontovima). Pomenuti fontovi koriste se prilikom štampanja knjiga, novina, za filmske špice, reklame i čine sastavni deo našeg svakodnevnog života.

Izložbu prati i konkurs za najbolje tipografsko rešenje odlomka iz Don Kihota koji sadrži čirilicu i latinicu. Svi zainteresovani mogu da pošalju svoje radove do 3. juna 2013. Stručni žiri čine Hulio Sanz, kooridinator Bijenala u Španiji, Borut Vild, profesor na katedri za nove medije i digitalne umetnosti na Univerzitetu Singidunum i Olivera Stojadinović sa Fakulteta primenjenih umetnosti.

Pored konkursa Institut Servantes će organizovati i radionicu „Nauči kako se projektuju fontovi“ tokom Noći muzeja. Studenti sa Fakulteta primenjenih umetnosti će na licu mesta za računarom crtati fontove, predstavljati ih publici i objašnjavati svoj rad.

Grafički dizajn je relativno nova grana primenjene umetnosti koja se temelji na tipografiji, a danas ga obavljaju grafički dizajneri. Tipografija je doživela veliku ekspanziju u 19. veku sa razvojem oglašavanja i reklama. Iako danas sa razvojem kompjutera postoji veliki izbor fontova, brojne izdavačke kuće, novine, marketinške agencije su u stalnoj potrazi za novim rešenjima koje će ih razlikovati od konkurencije.