Sajam knjiga 2024 na standu Italijanskog instituta za kulturu

Italijani, finalista nagrade Strega,  Đanriko Karofiljo i bestseler autorka Marilu Oliva na Sajmu knjiga

Program Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu na Beogradskom sajmu knjiga

Italijanski institut za kulturu u Beogradu imaće svoj štand na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga: Hala 4, štand br. 4038 – na kom će biti organizovani susreti sa izuzetnim gostima iz Italije i Srbije. Počasni gost biće nagrađivani pisac Đanriko Karofiljo koji će gostovati u subotu, 19. oktobra u 16 časova u maloj konferencijskoj sali Hale 4 Beogradskog sajma. Naredne subote, 26. oktobra u 17 časova sa čitaocima će se susresti Marilu Oliva.

Marilu Oliva photo Claudia Spaziani
Marilu Oliva foto: Claudia Spaziani

Pored toga, zahvaljujući saradnji sa međunarodnom knjižarom „Educational Centre“ u Beogradu (Hala 4, štand br. 4044) posetioci će moći da kupe neka od najnovijih izdanja na italijanskom jeziku.

Od 19. do 27. oktobra održaće se 67. izdanje Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, najvažnije kulturne i izdavačke manifestacije na području Balkana.

Za svaki susret sa autorima obezbeđen je konsekutivni prevod sa italijanskog na srpski i sa srpskog na italijanski jezik. Jedino će se promocija knjige „L’Europa più grande. Allargare l’Unione europea dai Balcani occidentali all’Ucraina”, u nedelju, 20. oktobra u 17 časova, održati na engleskom jeziku bez prevoda.

Gianrico Carofiglio foto Bitter Lemon Press
Gianrico Carofiglio, foto Bitter Lemon Press

Đanriko Karofiljo je rođen u Bariju, dugo je bio javni tužilac, stručnjak za istragu na slučajevima organizovanog kriminala. Godine 2007. biva nominovan za savetnika parlamentarne komisije za borbu protiv mafije, a od 2008. do 2013. za senatora Republike Italije. Kao pisac je debitovao knjigom „Nesvjesni svedok“ (Testimone inconsapevole) 2002. godine, romanom koji uvodi ličnost advokata Gvida Gverijerija, koji je protagonista čak sedam romana među kojima i „Mjera vremena“ (La misura del tempo), finalista prestižne nagrade Strega 2020.

Sa preko sedam miliona prodatih primeraka, autor je romana, pripovedaka i eseja prevedenih u celom svetu, koji takođe postoje i kao audio-knjige. Samo neka od mnogih priznanja koje je dobio su Premio Bankarela 2005. za „Prošlost je strana zemlja“ (Il passato è una terra straniera), Premio Selecione Kampijelo 2010. za delo „Privremena savršenstva“ (Le perfezioni provvisorie) i Premio Šerbanenko 2014. za roman „Promenljiva istina“ (Una mutevole verità), prvo pojavljivanje maršala Pjetra Fenolja, protagoniste televizijske serije na Rai 1. Njegov najnoviji roman je „Noćni horizont“ (L’orizzonte della notte), sedmo poglavlje serijala o advokatu Gverijeriju. U Srbiji je objavljeno šest romana ovog autora.

PROGRAM Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu na Beogradskom sajmu knjiga:

Subota, 19. oktobar 2024, u 16 časova
Lokacija: Hala 4 Beogradskog sajma – Mala konferencijska sala;
Đanriko Karofiljo – susret sa čitaocima. Autor će razgovarati sa direktorom Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Robertom Činkotom

Nedelja, 20. oktobar 2024, u 17 časova
Lokacija: Hala 4, štand br. 4038;
Promocija knjige „L’Europa più grande. Allargare l’Unione europea dai Balcani occidentali all’Ucraina”  u prisustvu autora, ambasadora Italije Luke Gorija i Nikole Pontare (na engleskom jeziku)

Ponedeljak, 21. oktobar 2024, u 18 časova
Lokacija: Hala 4, štand br. 4038;
Promocija rečnika  „Italijansko-srpski tehnički rečnik“ (novo izdanje) u prisustvu autorke Slavice Slatinac

Utorak, 22. oktobar 2024, u 18 časova
Lokacija: Hala 4, štand br. 4038;
Promocija knjige „La correttrice. L’editor segreta di Alessandro Manzoni“ u prisustvu autorke Emanuele Fontane

Sreda, 23. oktobar 2024, u 17 časova
Lokacija: Hala 4, štand br. 4038;
Promocija knjige  „U meni beskraj“ u prisustvu autora Maja Danilovića

Četvrtak, 24. oktobar 2024, u 18 časova
Lokacija: Hala 4, štand br. 4038;
Promocija tri knjige u izdanju FILUM-a Univerziteta u Kragujevcu.

Italijanski jezik oglašavanja“, „Rim u romanu Kod Hiperborejaca Miloša Crnjanskog“ i „Referencijalnost i upotreba člana u italijanskom jeziku i njegovi srpski ekvivalenti“, u prisustvu autorki Bojane Radenković Šošić, Danijele Janjić i Tijane Kukić

Petak, 25. oktobar 2024, u 18 časova
Lokacija: Hala 4, štand br. 4038;

Ilustrator i strip-crtač Danijele Statela – susret sa čitaocima. Promocija nekoliko stripova izdavačke kuće „Sergio Bonelli Editore“,  u prisustvu Danijelea Statele

Subota, 26. oktobar 2024, u 17 časova
Lokacija: Hala 4, štand br. 4038;
Marilu Oliva – susret sa čitaocima.  Promocija srpskih izdanja knjiga „Snežana u dvadesetom veku“ i „Odiseja iz ugla Penelope, Kirke, Kalipso i drugih“