463300959 530998223007932 296800601721474084 n
foto: Vulkan

Miodrag Majić predstavio najnoviji roman „Pod tuđim suncem“

Retko kada se video toliki broj književnih fanova koji žele da prisustvuju, ali nažalost nije bilo mesta za sve

Istaknuti sudija i književnik Miodrag Majić predstavio je svoj najnoviji roman „Pod tuđim suncem“ u izdanju kuće „Vulkan izdavaštvo“ sinoć (14.10.) u Beogradu i to na veoma neobičnom mestu za ovu vrstu promocije – klubu Novi BitefArtCafe, na Paliluli. Najveći trijumf ovog kulturnog događaja je bio u tome što je red zainteresovane publike bio izuzetno ogroman, prostirao se duž cele linije ispred BitefArtCafe-a i restorana Enso sve do čitavog platoa Centra za kulturu „Vlada Divljan“.

IMG 20241014 190819
Red zainteresovane publike, pred već punim klubom BitefArtCafe, foto: TIjana Janković-Jevrić


Retko kada se video toliki broj književnih fanova koji žele da prisustvuju, ali nažalost nije bilo mesta za sve, tako da su mnogi morali da ostanu napolju i čekaju neku sledeću priliku – Beogradski sajam knjiga (19-27. oktobar) i neku novu veliku promociju u većem prostoru.

Tako da je u startu ova promocija bila pravi trijumf slobodne volje.

Osim autora, o novom književnom delu govorili su pesnik, književni kritičar i osnivač izdavačke kuće „Arhipelag“ – Gojko Božović i dramski pisac, scenarista, profesor na FDU Nebojša Romčević.

Odlomke iz romana je čitao glumac Vojislav Voja Brajović, dok je moderator večeri bila poznata TV voditeljka Ivon Jafali.

Kako je najavljeno iz izdavačke kuće „Vulkan“, roman „Pod tuđim suncem“ je veoma složena tapiserija emocija, gubitaka i potrage za smislom i ovim delom Majić postavlja fundamentalna pitanja o ljudskoj sudbini i unutrašnjim borbama.

Screenshot 2024 10 15 at 17.18.24

Rodom iz Beograda, pisac Miodrag Majić (1969) je doktorirao krivično pravo, te se specijalizovao za međunarodno-krivičnopravnu oblast.

Ipak, javnost ga poznaje većim delom kao uspešnog pisca, posebno zbog njegovog romana „Deca zla“, čija je ekranizacija u vidu TV serije postigla veliki uspeh na platformi HBO Max (2023). Kompozitori muzike su pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović ispred sastava „LP Duo“.

Jedan je od predstavnika udruženja „ProGlas“. Smatra se da je jedan od najistaknutijih pisaca na domaćoj književnoj sceni, iako je po vokaciji sudija Apelacionog suda u Beogradu.

463140196 530998249674596 4530233189724408636 n
foto: Vulkan

„Majić piše bez distance i poštede, a roman predstavlja snimak društva uživo.
Delo ima mnogo mogućnosti, po meni je to prikaz društva kakvo jeste danas. Svi su gubitnici, svi su prevareni ljudi. Ni glavni junak nije heroj, to su poraženi likovi.
Glavni lik je pobunjenik savesti. On je jedan promašen, poražen čovek“, smatra Gojko Božović, osnivač, direktor, glavni urednik veoma cenjene izdavačke kuće „Arhipelag“.

Voja Brajović je veoma nadahnuto čitao odlomke iz romana za koji je jasno da je Majić tako lako čitaocima poklonio jedno sentimentalno putovanje kroz lavirint ljudskih emocija i unutrašnjih borbi.

„Nikada ne bih verovao da će Voja Brajović čitati moj tekst ovako javno, a to se dešava danas. Razni mrzitelji su me doveli do ovde da napišem ovakav roman“, dao je svoj komentar autor Majić nakon dužeg odeljka koji je čitao i glumio Voja Brajović.

Da malo približimo radnju romana„Pod tuđim suncem“ budućim čitaocima:

Protagonista je penzionisani oficir Kosta Rašić, čija priča počinje jedne kišne noći kada, u taksiju broj 382, odluči da napusti sve što je do tada poznavao i krene put Krfa, u Grčku. Ova odluka predstavlja u isto vreme potragu za identitetom i unutrašnjim mirom.

Na tom putu, junak Kosta se susreće sa Marijom, taksistkinjom koja takođe beži od sebe. Čitaoci se upoznaju sa njima kroz njihove uverljive dijaloge.

Njihov susret pokreće lavinu događaja, i time otvara vrata za refleksiju o gubicima, snovima i duboko skrivenim istinama.

Kosta je zapravo prodao kuću, u kojoj je odrastao, da bi vratio dugove i prvi put će zakoračiti van granica Srbije, tragajući za istinom kao svojim jedinim utočištem.

463377763 530998216341266 3292997482177932093 n
foto: Vulkan


Biće ovo još jedna Majićeva knjiga koja će se čitati i o kojoj će se govoriti, kroz koju će čitaoci prepoznavati sve ranjive i iznurene deliće naše stvarnosti i naših života, zapisala je na koricama knjige nagrađivana spisateljica Jelena Lengold.

Dramski pisac i scenarista Nebojša Romčević, autor pozorišnih komada „Karolina Nojber“, „Sile u vazduhu“, „Laki komad“, „Paradoks“, „Grobljanska“, izjavio je da želi da se obrati publici kao čitalac, a ne kao neko ko bi da tumači roman. Istakao da on zapravo govori ono što je osetio nakon pročitanog romana. Kako je objasnio, „Pod tuđim suncem“ je vrsta velike kosmičke pravde ili nepravde čije smo svi mi žrtve.

„Junak je onaj pravi tough guy, smatra ne može mi niko ništa. Kao čitalac ste se možda našli u tom čvrstom momku. Junak se priseća znački koje je sakupljao njegov otac. Taj deo je dosta nežno opisan, veoma osećajno, došlo mi je da zasuzim. To na neki način i jeste najsvetlija emocija, a značke više ništa ne vrede“, setno je Romčević govorio o tom segmentu romana koji ga je očigledno veoma raznežio i pomerio.

„Prošli smo kroz golgotu tražeči pravdu, a dobili smo sve masnije, teže, besmislesnije nepravde“, dodao je scenarista TV serija „Ljubav, navika, panika“, „Kazneni prostor“, od novijih – „Hotel Balkan“ (2020).

Nebojšin kolega – dramski pisac, scenarista i književnik Siniša Kovačević je takođe jedan od recenzenata koji je na koricama „Pod tuđim suncem“ napisao – “Novim romanom Majić prestaje da bude sudija koji piše, već definitivno i neopozivo postaje pisac koji sudi”.

Romčević se prisetio jedne pripovetke engleskog pisca kratkih priča, novela, dramskih tekstova Vilijama Somerseta Moma (1874–1965), gde otac svom sinu govori kako se država nije odužila pojedincima, jer oni nose samo teret.  

„Da li mi biramo, imamo slobodnu volju, to je lično i istovremeno političko pitanje. Likovi su dinosaurusi ovog vremena, a dinosaurusi su bića koja su morala da se prilagode. Ovde opstanka nema“, kategoričan je bio Romčević, poslednjih godina veoma čest gost elektronskih i štampanih medija – TV Nova, TV N1, NIN, Danas, upravo kao i Miodrag Majić, ali i Gojko Božović.

Za Miodraga Majića kažu da je poznat po svojoj sposobnosti da precizno i snažno istražuje ljudsku prirodu.  „Pod tuđim suncem“ predstavlja refleksiju naših života, borbi i istina.

Triler koji postaje društveni roman i slika društva koja se pretvara u zastrašujuću predstavu prepoznatljive stvarnosti”. Prema rečima, Gojka Božovića, takođe jednog od recenzenata, roman „Pod tuđim suncem“ predstavlja polje smisla i vedrine.

Junaci romana Kosta i Marija

Junaci ili anti-junaci Kosta i Marija su simboli običnih ljudi koji se bore sa svojim demonima, a njihova potraga za smislom odražava univerzalnu ljudsku potrebu za razumevanjem i prihvatanjem.

Duboko emotivno iskustvo dvoje glavnih likova čitaoce podstiče na ozbiljno razmišljanje i promišljanje o važnim životnim pitanjima.

Kosta želi da se suoči sa sobom i ostacima svog života, dok Marija želi da pobegne od sebe i svog života. Ta tačka koja ih razdvaja postaće takodje tačka u kojoj će se sustići njihova sećanja. Istovremeno, tačka će pokrenuti nevidljivi životni mehanizam, u kojem se uvek otkriva da je sve moguće.

Otadžbina važna tema u romanu

Nebojša Romčević analizira da svako daje život za nešto oko čega se ne možemo složiti.
On je podvukao da je i otadžbina važna tema u romanu i ponovo se osvrnuo na te divne značke, kao simbol nekih prohujalih vremena kojih više nepovratno nema, te mu je emotivna konotacija da se junak priseća tih očevih znački. One su danas bezvredne, ali Kosta je za njih izuzetno emotivno vezan, kao kolekcija neprolaznih vrednosti.

„Major Kosta Rašić kaže “što moram, to i hoću”. Na taj način, moranje postaje volja.
Kad sve saberemo, emocije u romanu su velo jake. Kao da ne postoji sutra“, smatra Romčevićkao čitalac dela „Pod tuđim suncem“, a gledajući na stotine ljubitelja stvaralaštva Majićakoji strpljivo stoje i slušaju govorancije na promociji u BitefArtCafe, kaže: „Koliko nas se večeras ovde skupilo, mislim da je ovo kritična masa“.   

Tako smatra scenarista filmova „Stado“, „Kordon“, „Bićemo prvaci sveta“, „Na lepom plavom Dunavu“, uvek britkog pera, osvešćen, kritički nastrojen, čak i kada piše hit komedije u pozorištu – „Pasivno pušenje“ (osam godina na sceni Zvezdara teatra) i dve monokomedije „Šta me snađe“ i „Šta me opet snađe“.

Kako se kaže u recenziji, stvarnost naših dana će se prepoznati i odjekivati, sudbine pojedinaca koji ne odustaju od svojih istina i onda kada im život dodeli ulogu gubitnika.  

„Želim da verujem da je život majora bio smislen, kao i moj život, i svih nas. Na nama je da proizvodimo vrednosti. Naše herojstvo će doći u vreme kada vrednosti više nema. Ne bih voleo da ovaj major bude poslednji heroj“, emotivno je zaključio Nebojša Romčević.

Samostalno i u koautorstvu, pre karijere pisca, Majić je objavio 10 monografija i više od 30 članaka iz oblasti krivičnog i međunarodnog krivičnog prava, a učestvovao je u izradi najznačajnijih zakona u ovim oblastima. Dobitnik je nagrade „Vitez poziva“ (2016), priznanja „Balkan heroes“ (2018), nagrade „Verica Barać“ (2019) i „Doprinos godine Evropi“ (2019).
Screenshot 2024 10 15 at 17.18.33

Miodrag Majić je istakao da smatra da je uvek lepota u očima posmatrača, misleći na ukus čitalaca, te da je svestan da ne može svakome da se dopadne sve što on napiše.

Dosad je objavio romane dobrim delom iz miljea advokature i sudske prakse „Deca zla“, „Ostrvo pelikana“, „Rudnik“ i zbirku priča „U ime naroda“.

„Meni može da se svidi šta sam napisao, ali ne mora i drugima. Ja napišem i pošaljem urednicima. Stalno sam imao utisak da se od mene očekuje da ponovo napišem samo napeti triler kao što je bio „Deca zla“ ili „Ostrvo pelikana“. Iako neki mi kažu da je i „Pod tuđim suncem“ dosta mračan, tmuran, smatram da postoji čitav deo izlaska iz te noći, mraka, u mom romanu“, naveo je Majić i dodao da se čtaocima ipak ne nudi neka lažna nada, „već mislim da ljudi nadju svetlost u najtmurnijim danima“.

U njegovom novom romanu „Pod tuđim suncem“ svaka rečenica otvara vrata refleksije o univerzalnim temama izgubljenosti i potrage za identitetom.

Dok likovi Kosta i Marija kroz svoje dijaloge istražuju suštinu ljudske patnje i istine koje često ostaju skrivene, Majić pokazuje čitaocima da tišina može govoriti više od reči, i podseća na to da je svaka priča jedinstvena, istovremeno i univerzalna.

 „Dok pišete, to su trenuci borbe, usamljenički posao, samo vi i kompjuter pred vama, i stvarate. Sada tek je stigao taj lepši deo, kada dolazi do promocije romana, knjiga je tu pred vama, vi čitate, kupujete, razmenjuju se mišljenja, svidela se vama ili ne, knjiga je izašla“, analizirao je Majić periode pre i posle izlaska romana, koliko mu je teško kada je sasvim sam sa rukopisom, dok se delo na više stotina stranica polako stvara.

„Luksuz je da se danas ljudi nađu ovde na promociji, i to u ovolikom neočekivanom broju. Hvala vam puno na tome, vi ste odvojili svoje vreme da dodjete ovde, ne da budete negde drugde. Znam da su mnogi mislili da ću sa novim romanom „Pod tuđim suncem“ da vam ponudim nastavak trilera “Deca zla”, dalje događaje sa glavnim junakom advokatom Nikolom Bobićem, šta je bilo posle. Opet, ja pišem teme koje mene zanimaju. Jednom kada se vlast promeni, možda ću i napisati drugi deo romana “Deca zla”, zaključio je poštovani sudija i književnik Miodrag Majić, koji radi i živi u Beogradu sa suprugom i troje dece.

Onda je Majić dugo potpisivao primerke svog romana „Pod tuđim suncem“, mnogim iskrenim ljubiteljima, ali i svoja druga dela „Vulkan izdavaštva“ – „Deca zla“, „Ostrvo pelikana“, „Rudnik“, što je potrajalo satima.

Vredni i hiper-produktivni Majić već čitavu deceniju redovno objavljuje tekstove na svom blogu (www.misamajic.com), u kojima otvoreno govori o korupciji, nepotizmu i političkim pritiscima u pravosuđu.