1 За насловну страну каталога copy

“Geneza – forma i funkcija”, skulpture Pavla Radovića

Izložba “Geneza – forma i funkcija” Pavla Radovića biće otvorena u utorak, 24. septembra u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

Veliki spektar tehnika u likovnoj umetnosti utiče i na pitanja o njenoj raznovrsnosti. Kroz pažljivo posmatranje i preobražavanje, jedan umetnik je upućen na teme koje se iznova konstituišu i pomeraju granice u vajarstvu.

Samostalna izložba skulptura Geneza – forma i funkcija mladog umetnika Pavla Radovića prikazuje takva sučeljavanja, gde se upoznajemo sa njegovom poetikom i intenzitetom istraživanja u stasavanju trajnih i dubinskih vrednosti.

Sa ciljem da se pod pojmom geneze (grč. genesis) predstavi ono što ona i jeste, postanak i proces nekog razvitka, i zatim isto prenese na umetnička dela, Radović redukovanim i ubedljivim jezikom uzima sve što ona pruža, celovito obznanjujući da nijedan element koji je prikazan na njegovoj izložbi nije slučajan ili usputan.

U nastavku naziva ove izložbe, odnosno u sagledavanju forme i funkcije, shvatamo da su obe reči u dugoj filozofskoj upotrebi i da se tiču oblika, rasporeda, konture itd. Za jednog od najpoznatijih starogrčkih filozofa i besednika Aristotela, sve što postoji je jedinstvo forme i materije, odnosno čovek ne može da zamisli građu bez ikakve forme jer je ona tada samo potencijalna, a ne i stvarna.

Umetnost je stoga podložna stalnim promenama, a mesta takvih značenja su ono što najbolje opisuje Radovićev rad, jer on u svojim delima spontano rasvetljava sva stečena iskustva iz pomenutih načela i skulptorske prakse. Zato, ideja memorije upisuje prisutnost prošlih trenutaka, ali ih nijednom ne poništava, već nanovo uziđuje u autorovom identitetu pozivajući na slobodu i otkrivanje novih mrežnih struktura. Umetnik se u njoj detaljno odnosi, a svi izloženi radovi prikazuju uzdizanje i rast bivstvom – izbalansirano i iskreno, nadilazeći ono što je površinsko.

Najzad, tu se pozicionira i pitanje aktivne i pasivne funkcije skulpture, tj. njeno regularno metafizičko akcentovanje.

Sumirano, jedno umetničko delo stvara prostor u sebi i oko sebe artikulišući ono što je i snažno i gestualno i nežno, a skulpture koje Radović prikazuje su za javnost baš takav podesan i siguran hod: raščlanjenost u kojoj je sve udobno i budno…

Dunja Ožegović

Izložba će biti otvorena do 5. oktobra radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

Pavle Radović (1997, Beograd) diplomirao je na osnovnim akademskim studijama 2020. god. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, kao i na master studijama 2021. god. na vajarskom odseku u klasi prof. Marka Vukše, a trenutno je student doktorskih umetničkih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na istom odseku od 2022. god.

Bio je stipendista Fonda za mlade talente ,,Dositejaˮ 2020. i 2021. god. Dobitnik je više nagrada od kojih se izdvajaju nagrada ,,Nebojša Mitrić” Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, nagrada u okviru godišnje izložbe Vajara/ki Srbije 2020. god. Letnjeg salona skulpture, pohvala žirija na Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu 2022. i nagrada za skulpturu na 65. Oktobarskom salonu u Šapcu.

Pored učešća na brojnim grupnim, do sada je ostvario i tri samostalne izložbe (,,Ekspanzijaˮ, Kulturni centar Šabac i ,,Modus vivendiˮ, Umetnička galerija Stara Kapetanija u Beogradu 2022. god. i ,,Morphosisˮ, Galerija Dom omladine Beograda 2023. god.).

Pavle Radović živi i radi u Beogradu, na Fakultetu likovnih umetnosti u zvanju istraživača–pripravnika.