joga

Minstar joge u Indiji

Današnje vreme nam nameće sve veće fizičke i psihičke napore, pa se sve više ljudi okreće vežbanju joge kako bi dostigli mentalnu i fizičku harmoniju. Koliko je joga zapravo dobra po čoveka, najbolje govori podatak da Indija ima svog ministra za jogu.

Prema legendi, Šiva je u svom plesu izveo osamdeset i četiri položaja asana, iz kojeg se kasnije razvila drevna veština, poznata kao joga.

Danas, sledbenika joge ima po čitavom svetu i dok se jedni bave jogom radi fizičkog zdravlja, drugi vežbaju jogu radi razvijanja koncentracije, kako bi postigli unutrašnji mir i ravnotežu oko sebe.

Indija je zemlja u kojoj je joga veoma cenjena kao drevna veština, zajedno sa homeopatijom i tradicionalnom medicininom ajurvedom. Indija sam pojam „joga“ shvata kao obuku vežbi koje vode ka jedinstvu sa dušom sveta. Učitelje joge u Indiji veruju da da u stepenu u kome čovek postiže uspeh baveći se jogom, otvara svoja čula.

Joga je veoma zastupljena u Indiji i ima veliki broj sledbenika, pa je tako indijski premijer Narendra Modi imenovao novog minstra za jogu Shripada Naika.

Tokom svog obraćanja u Ujedinjenim nacijama u septembru, premijer je ohrabrivao ljude da se što više bave jogom i zatražio čak da se uvede Svetski dan joge.

 foto:freedigitalphotos.net