Screen Shot 2014 06 06 at 12.44.35 e1409675779806

Zmajeubice u JDP-u

Predstava Zmajeubice, Milene Marković, u režiji Ive Milošević, biće premijerno izvedena na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u subotu 7. juna u 20h. Reprize su 9, 14. i 24. juna. Poslednja repriza biće titlovana na engleski jezik.

Komad pisan po narudžbi JDP, deo je namere pozorišta da se kroz nekoliko različitih projekata pozabavi stogodišnjicom Sarajevskog atentata, stvarnim početkom dvadesetog veka. Sedamnaestogodišnji dečak sa oružjem, nesuđeni pesnik čije ime predstavlja istorijski simbol i čest predmet nesporazuma,  kao glavni junak novog dela pesnikinje i dramatičarke čiji opus obeležava neprestano razbijanje predrasuda.

Komad, zasnovan kao „junački kabare“, neka vrsta ironičnog časa istorije, priča poznatu priču o atentatu kroz uzavreli poetski jezik kojim se iskazuje ključni zahtev – zahtev za slobodom. Nije reč o istorijskoj drami, nego o savremenom komadu koji tematizuje i preispituje poziciju današnjeg mladog čoveka u odnosu na taj vrhunski zahtev – biti slobodan.

 „Ključno za ovaj komad jeste to što veliča slobodarski duh. Milena polazi od pretpostavke da su njeni junaci bili borci za slobodu koji su se u dubokoj i iskrenoj veri žtrvovali za dobrobit drugih. Može se sa današnje bezbedne distance razmišljati o Sarajevskom atentatu na različite načine, ali na kraju ostaje činjenica da je posredi čin pobune protiv opresije, nepravde, okupacije. A kako danas gledamo na pobunu? Ne javno, nego duboko u sebi? To je pitanje koje postavlja predstava. Dakle, ona danas već otrcana rečenica, „pali za slobodu“, u ovom slučaju je zaista istina. Kako danas gledamo na to? Da li je iz perspektive današnjeg sveta i iz duha ovog vremena moguće govoriti o slobodarskom duhu kao idealu koji nije zarobljen samo u mitovima?“ rediteljka Iva Milošević