Angie Kremer Photography1

Kolarac predstavlja legendarnog violinistu GIDONA KREMERA

Kolarac tvoje svet muzike, ciklus koncerata koje organizuje Centar za muziku Kolarčeve zadužbine u saradnji sa MTS-om,predstavlja legendarnog violinistu GIDONA KREMERA.

Hajdnov kvartet Sedam poslednjih Hristovih reči i Šostakovičev kvartet br.15 biće izvedeni u transkripciji za gudački orkestar. Oba dela će biti predstavljena i izvedena po originalnom redosledu ali jedan unutar drugog.

“Ukrštanje”ove dve kompozicije kao i transkripcije za gudački orkestar uradili su Gidon Kremer i Viktor Kisine.

Na koncertu u Beogradu, 4. aprila od 20h biće premijerno predstavljen ovaj projekat.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner


Koncertmajstor, umetnički direktor i osnivač orkestra Kremerata Baltika (Kremerata Baltica), bez sumnje, ima izuzetno bogatu i zanimljivu karijeru. Kao sedmogodišnjak je upisao Muzičku školu u rodnoj Rigi, prethodno učeći sa svojim ocem i dedom, takođe izvanrednim gudačima. U 16. je dobio prvu nacionalnu nagradu, dve godine kasnije je postao student slavnog Davida Ojstraha na Moskovskom konzervatorijumu, a u 20. je već bio nosilac niza prestižnih nagrada, među njima osvojenih i na konkursu “Kraljica Elizabeta” u Briselu (1967) i na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Montrealu (1969). Usledile su i dve velike pobede na takmičenjima “Paganini” (1969) i “Čajkovski” (1970) da bi u narednih pet decenija Kremer razvio, učvrstio i zadržao visoku poziciju jednog od najoriginalnijih umetnika svoje generacije

Gidon Kremer je planetarno poznat ne samo kao violinista nego kao čovek koji stalno ima nove ideje, ali i kao jedan od najaktivnijih muzičara današnjice.

Pre više od dvadeset godina Gidon Kremer je stvorio idealne uslove za muzičku revoluciju. Međunarodno priznati violinista otkrio je svoju izuzetnu, novu inicijativu na austrijskom festivalu Lockenhaus u leto 1997. godine, dajući život onome što će uskoro postati jedan od najboljih svetskih kamernih orkestara. Kremerata Baltika – koja se sastoji od dvadeset tri izuzetna mlada muzičara iz Litvanije, Letonije i Estonije – osvaja publiku sviranjem koje opisuju kao neobuzdanu radost i bujnost, maštovitost i raskošni talenat. Ovi kvalitetni muzičari su od suštinskog značaja za identitet orkestra koji je Kremer osnovao za svoj 50. rodjendan.
Poslednje reči, naziv je koncerta Gidona Kremera i orkestra Kremerata Baltika.