Spas za tenoreksičare

Tamnite bez opasnog rizika po zdravlje!

Teško je da zamislimo savremenu devojku bez bronzanog tena. Toniran ten je modni imperativ dvadesetprvog veka. Uprkos stalnom ukazivanju na loše posledice do kojih dolazi usled preteranog izlaganja kože štetnim zracima Sunca ili solarijuma, o zdravom sunčanju malo se vodi računa.

Svima je poznato da usled prekomernog sunčanja može doći do opekotina, neželjenih pega, pojave melanoma pa i raka kože. Tu je i prevremeno starenje. Nažalost, mnogi prestaju tek kad bude prekasno.

Kako bi se zaštitili „tenoreksičari”, naučnici u saradnji sa dermatolozima, došli su do revolucionarnog rešenja. U Univerzitetu u Mančesteru, napravljen je lek, implant „Scenesse”, koji omogućava koži da tamni tako što podstiče proizvodnju melanina. Implant je veličine pirinčanog zrna i lako se ubrizgava pod kožu. Priznaćete, zvuči kao spas, a nadamo se da to i jeste.

Prvobitna ideja o nastanku ovog leka bila je da se izleče neke vrste kožnih bolesti, poput Vitiliga. Ubrzo se lek pokazao kao idealna zamena za „kremu za potamnjivanje”, jer se lako dobija željena boja.

Lek se ne zadržava dugo pod kožom. Razgrađuje se za nekoliko minuta i nema nikakvih štetnih uticaja po zdravlje. Interesantno je da se preporučuje pacijentima koji koriste lekove protiv odbacivanja organa, posle transplantacije, jer takvi lekovi povećavaju rizik od raka kože.

Postavlja se pitanje kako će lek da se kotira u prodaji i da li će uspeti da se izbori sa agresivnim kozmetičkim sredstvima, namenjenim gajenju tenoreksije na uobičajen, štetan način? Nadamo se uspešno!

foto:publicdomainpictures