Foto: Tijana Janković
Foto: Tijana Janković

Lifting glasa

Estetska promena glasa

Da li ste čuli za estetsku promenu glasa i glasnih žica? Pored uvećanja i smanjenja, zatezanja i menjanja vidljivih delova tela, veoma je popularna i ova vrsta estetska hirurgije…

Setite se samo koliko ste se puta, na osnovu glasa, pitali, kako vam sagovornik sa one strane žice izgleda. Svakom se desilo bar jednom da se zaljubi u nečiji glas, ili da ga možda nečija boja glasa nervira.

Mnoge umetnosti se vrte oko glasovnih mogućnosti, pa i političari pored retoričke veštine, moraju da imaju i prijatnu boju glasa. Isto je i sa voditeljima. Sigurno ste pratili emisiju na televiziji B92, “U šetnji sa dinosaurusima”, u kojoj vas glas pun poverenja, voditelja već pomenute televizije Gorana Dimitrijevića, vodi kroz istoriju evolucije. Ipak, nemaju svi voditelji ovakav dar. Zbog toga je veoma karakteristično za ljude koji se bave medijskim poslom, da se podrvrgavaju liftingu glasa i glasnih žica.Ova intervencija služi kako bi se regulisala promuklost, podmladio ili totalno izmenio glas.

Za lifting glasa se odlučuju ljudi koji imaju slab glas. Intervencija se vrši pod lokalnom anestezijom. Kroz nos, takozvanim fleksibilnim fibroskopom, u kojem se nalazi igla, hijaluronskom kiselinom (koja se koristi u kozmetičke svrhe prilikom popunjavanja bora i uvelicavanja usana, kao i u povećavanju pokretljivosti zglobova), kolagenom ili masnim tkivom iz organizma pacijenta, popunjavaju se mišići i sluzokoža glasnih žica. U ovoj intervenciji najčešće se koriste masna tkiva iz tela pacijenta, jer silikoni mogu da proizvedu hrapav glas. Kada je lifting glasnih žica u pitanju, ovakvu intervenciju su počeli da rade sredinom devedesetih godina u Italiji. Radi se kod hronične upale glasnih žica, gde hirurg “liftirajući” glasne žice oslobađa tkivo otoka. Ovakva intrvenecija koriguje starački i promukao glas, i radi se pod totalnom anestezijom.

Mnogi glumci, voditelji stekli su slavu zahvaljujući autentičnoj boji glasa. Mnogi političari dobili su na izborima zahaljujući boji i jačini glasa. Postoje pevači koji otpevaju svaki ton, ali nemaju jačinu, ili vremenom zbog velikog naprezanja, dolazi do glasovnih promena tj promuklosti, a tu su i oni koji žele da povećaju svoje glasovne mogućnosti.

Glas je u mnogim profesijama glavno oruđe rada, pa je ova estetska hirurgija jedna od onih značajnijih i ne spada u hirovite intervencije. Bilo kako bilo, dobar glas daleko se čuje.

Foto: Tijana Janković