PEX 5856

Jubilarni 30. Beogradski maraton spaja

 

Jubilarni 30. Beogradski maraton novom trasom spojiće dva dela Beograda još čvršće nego do sada, jer se na njoj pored Brankovog mosta prvi put nalazi i Most na Adi. Ali to nije jedini razlog što je slogan ovogodišnje manifestacije „Maraton spaja” istakao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda.

– Ovo je prva godina da smo partneri Beogradskog maratona i želimo da opravdamo sve epitete koji su izrečeni o ovoj manifestaciji. Već smo organizovali proveru spremnosti za takmičare u sve tri discipline Beogradskog maratona, najspremnijima smo dodelili nagrade među kojima su i učesničke kotizacije. Nas 30 iz kompanije „Keprom” trčaće na 30. Beogradskom maratonu u polumaratonu i maratonu i imaćemo tri polumaratonske štafete. Na cilju će naši fizioterapeuti dočekivati učesnike s fizioterapetskim stolovima za masažu i nemačkim preparatima „Krojterhof” da im otklone bol i relaksiraju mišiće. Novost je i što ćemo na stazi imati pet punktova na kojima ćemo pružati „pomoć za mišiće” i niko ne bi trebalo da ima bojazan, jer je krema „krojterhof” na prirodnoj, biljnoj bazi – rekla Jelena Stančić PR menadžer kompanije „Keprom”.

Drugu godinu za redom partner Beogradskog maratona je kompanija „Enjoy.ing”.

– „Enjoy.ing” je švajcarska kompanija koja se bavi razvojem softvera i koja ima razvojne centre u Srbiji i Rumuniji, odlikujemo se švajcarskom preciznošću, ali i opuštenom radnom atmosferom. U tom stilu nas oko 30 učestvovaće u tri trke Beogradskog maratona, uključujući i maratonsku, a u pripremama za ovu manifestaciju već učestvujemo sa aplikacijom za prijavu učesnika. Takođe, pripremili smo i aplikaciju koja će znatno olakšati i ubrzati rad Prijavnog centra. Naredne nedelje, predstavićemo i aplikaciju za trkače – rekao je Sanel Jovanović, IT direktor „Enjoy.ing”, tehnološkog partnera Beogradskog maratona.

Beogradski maraton, drugi put spaja i mame i njihove bebe s trkačkim pokretom, zahvaljujući Aleksandri Vranešević, osnivaču „Mama fit koncepta”.

– Prošle godine krenuli smo nečujno i na Beogradski maraton na Trku zadovoljstva izveli 100 mama i još toliko njihovih beba, a njih su pratila i starija deca i supruzi tako da smo imali oko 300 učesnika. Ove godine naša želja da podržimo mame je prepoznata i u Beogradskom maratonu i u javnosti, već smo organizovali vežbe za pripremu mama i beba za trku na 5 km. Već imamo 180 prijavljenih mama, plus bebe, njihovu stariju braću i sestre i obećavamo da će to biti prepoznatljiva vesela kolona u Trci zadovoljstva – rekla je Aleksandra Vranešević.

Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda je već mnogo godina partner Beogradskog maratona, a tako će biti i ove godine istakao je Aleksandar Vujčić, stručni saradnik u SSOSIB:

– Zahvaljujući ovoj saradnji osobe sa invaliditetom moći će i ove godine da uživaju učestvujući u jednoj od najvećih i najlepših manifestacija u našoj zemlji, ovog puta uz podršku poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Rotari Čukarica, a naš slogan je kao i uvek „ravnopravno do cilja”. Očekujemo rekordan broj naših članova, što znači više od 220 u svim trkama, uključujući i najmanje dvojicu maratonaca, a ako vremenski uslovi budu dobri možda i 300 učesnika. Voleli bismo kad bi se ostvarila naša želja da sakupimo sredstva za nabavku specijalnih trkačkih kolica…

Ovu ideju podržao je Dejan Nikolić i pozvao partnere Beogradskog maratona i sve ljude dobre volje da pomognu svojim prilozima Sportskom savezu osoba sa invaliditetom Beograda da kupe takmičarska kolica.

Slobodan Jotić, inspirisan filmom Mladena Matičevića „Kako postati heroj”, bio je pravi heroj prošlogodišnjeg Beogradskog maratona.

– Oboleo sam od multiple skleroze, autoimune bolesti koja utiče na motoriku i odlučio da se protiv nje borim trčanjem. Prošle godine istrčao sam polumaraton, a zbog visoke temperature ostao sam bez tečnosti pa sam od sreće u cilju plakao bez suza. Međutim, još tada bio mi je cilj da istrčim maraton, ali ocenio sam da nisam dovoljno spreman. U međuvremenu, saznao sam da su maraton istrčali jedan Španac i jedna Dankinja, koji takođe imaju multiplu sklerozu i budući da sam cele godine vredno radio, uveren sam da i ja to mogu – rekao je Slobodan Jotić kojeg će u Beogradu bodriti pedesetak njegovih Požarevljana.

– Slobodan je to i zaslužio ne samo što je nama svojom rešenošću doneo dodatnu pozitivnu energiju, već i zato što je spremno razgovarao sa svima koji  su mu se obraćali, tražili savete i podršku da i sami krenu istim putem. I To je dokaz da maraton spaja – rekao je Dejan Nikolić još jednom izrazivši zahvalnost Upravi grada Beograda, Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije i svim koji doprinose organizaciji 30. Beogradskog maratona, koji će 22. aprila biti održan na novoj trasi uz nove rekorde po broju učesnika i zemalja iz kojih oni dolaze…