Carpetball 1

Dečje sportske radionice na Kalemegdanu

Javno preduzeće “Beogradska tvrđava” i Sportsko rekreativni centar “Pionirski grad” organizovaće dečje sportske radionice, u subotu, 19. septembra od 16 do 19 časova, kod Stambol kapije na Gornjem gradu Beogradske tvrđave.

Deca će imati priliku da igraju stare, pomalo zaboravljene igre (skakanje u džaku, preskakanje konopca…) u okviru programa “Igre koje smo igrali”, ali i da učestvuju u “novim sportskim igrama”: GAGA BALL i CARPETBALL, popularnim u američkim letnjim kampovima.

GAGA BALL je timska igra loptom, koja se igra u ograđenom osmougaonom ili šestougaonom prostoru, čije dimenzije mogu varirati. Počela je da se igra sredinom šezdesetih godina, a danas je veoma popularna u letnjim kampovima širom Kanade i SAD-a.

CARPETBALL je kamp igra, slična bilijaru (igra se na uzanom, dogačkom stolu, sa bilijar kuglama), koja je počela da stiče popularnost krajem 70-tih i početkom 80-tih godina.

Program “Nove sportske igre“, koji će biti realizovan na Beogradskoj tvrđavi, sastoji se od prikaza, demonstracija i aktivnog učešća u igri. Program je namenjen porodici, pa tako uz decu, u programu mogu da učestvuju i odrasli i prisete se starih igara, ali i da nauče nove igre koje stiču sve veću popularnost u svetu.

Radionicu realizuju JP “Beogradska tvrđava” i SRC “Pionirski grad”, a program će se održati kao sastavni deo manifestacije Dani evropske baštine.