turizam2018 8032

40. Međunarodni sajam turizma u Beogradu

U jubilarnom 40. izdanju, Beogradski sajam turizma ove godine opravdaće epitet najuspešnijeg događaja po svim parametrima – obimu, kvalitetu, sadržaju i privlačnosti za sve učesnike i posetioce. Pod sloganom „Odmor te čeka!“ ekskluzivne sajamske cene i popusti od 5 do 50 posto. Svečano otvaranje manifestacije je u četvrtak, 22. februar 2018. god. u 11:30 časova na Galeriji hale 4 Beogradskog sajma. Traje do 25. februara.

Uz promociju najnovijih trendova i zbivanja u međunarodnoj turističkoj industriji sajam već četiri decenije otvara nove perspektive u razvoju turističkog biznisa.

Potvrda značaja Sajma turizma za ekonomiju i srpsku privredu data je i prepoznata od strane države. Uz aktivno učešće Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Vladinih nadležnih institucija, tokom sajma se tradicionalno sklapaju međudržavni sporazumi o saradnji i postiže značajan broj poslovnih dogovora i aranžmana.

Pored pro tabilnog komercijalnog aspekta, efektne prezentacije izlagača i ponude, manifestacija je prevazišla osnovni sajamski model poslovanja i danas je pokretač razvoja i jačanja svih potencijala privredne grane turizma i ugostiteljstva u Srbiji i regionu.

Poslovno umrežavanje, još veći broj izlagača i učesnika, destinacija, prezentacija i atrakcija, obeležiće ovaj prvorazredni turistički događaj.

U iščekivanju novog rekorda

Prošlogodišnje izdanje Sajma turizma zabeležilo je značajan rekord – mereno brojem posetilaca bio je to najuspešniji Sajam turizma u svojoj istoriji!
Liderska pozicija u regionu jugoistočne Evrope održana je kontinuiranim usavršavanjem svih segmenata poslovanja, uspostavljanjem trenda rasta u svim parametrima: broja učesnika – izlagača i zemalja koje nastupaju, organizacionog, sadržajnog i biznis aspekta, poslovnih susreta i ugovorenih poslova tokom sajma, ali i broja posetilaca.
Regionalni i međunarodni karakter Sajma turizma potvrđuje činjenica da sve veći broj izlagača i posetilaca dolazi iz svih delova sveta što ponudu destinacija ove godine čini većom nego ranijih godina.

Kao moderan evropski komercijalni sajam, Sajam turizma je zaštitni znak Beogradskog sajma, mesto koje svake godine poseti preko 75 hiljada ljudi zainteresovanih za putovanja, a javnost, prema manifestaciji kao nezamenljivom turističkom događaju, neguje specijalan odnos.

Više od 1200 izlagača iz 55 zemalja sveta
U halama Beogradskog sajma 1, 1a, 2a i 4 predstaviće se najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije, međunarodni tur operatori, i posetiocima ponuditi aranžmane za predstojeću turističku sezonu.

Uz avio karte za ceo svet u ponudi agencija su paketi za prvomajske i Uskršnje praznike, odmore u Etno selima, organizovane regate i splavarenja na Drini kao i, ove godine posebno zastupljene, mogućnosti odmora na jedrilicama i drugim plovilima širom Mediterana uz školu jedrenja i obuku za samostalno upravljanje.
Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma: Grčka

Večita inspiracija za putnike i omiljena letnja destinacija za domaće turiste, Grčka će ove godine posebno biti predstvaljena na sajmu. Reprezentativni turistički centri, regije i gradovi kao i autentičan kontinentalni i ostrvski deo, prelepe plaže, čisto i toplo more, dovoljna su referenca za posetice Sajma turizma da i ove godine istraže ponudu agencija i mnogobrojne mogućnosti za letovanje u Grčkoj.

Zemlje učesnice na Sajmu turizma u Beogradu
Na sajmu se predstavljaju: Grčka, Egipat, BJR Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Turska, Slovenija, Bugarska, ali i Indija, Tunis, Mađarska, Nemačka…
Prvi put ove godine na Sajmu turizma turističke potencijale predstaviće Južnoafrička Republika, Palestina, Kamerun i Maroko. Ruska Federacija, koja je prošle godine premijerno nastupila, vraća se i ove godine na Sajam turizma u Beogradu. Prepoznato je dobro i pro tabilno tržište, a sajam označen kao liderska manifestacija na kojoj se mogu uspešno predstaviti čitavom regionu i ovom delu Evrope. Ruska Federacija promovisaće nekoliko atraktivnih turističkih regija: Moskovsku regiju, koja čini više od 20% turističkog resursa zemlje, Tiumenski region, koji zastupa i promoviše Agencija za turizam i promociju Tiumenskog regiona i Kalušku oblast, region bogate istorije, tradicije i živopisne prirode.

Srbija – zemlja domaćin Sajma turizma

Srbija je već niz godina pozicionirana kao omiljena i nezaobilazna destinacija u ovom delu Evrope, sa konstantnim porastom broja noćenja i dolazaka, što se posebno odnosi na prestonicu Beograd. Ponuda domaćih destinacija i znamenitosti na sajmu uključuje kapacitete hotela i odmarališta turističkih centara, a prirodne lepote, raznovrsni sadržaji za odmor, zabavu, zdravstveni oporavak, sport, rekreaciju, avanturu… deo su turističkih aduta kojima Srbija pleni na turističkom tržištu.

Sajam turizma je prilika za promociju projekata razvoja turističke infrastrukture i mera podsticaja turističkih agencija u Srbiji za organizovano dovođenje stranih turista.
Zbog nadaleko čuvenog gostoprimstva u Srbiji uživaju gosti iz celog sveta, ali i domaći turisti koji se sve češće opredeljuju za odmor u svojoj zemlji.

Više vaučera za turiste – podsticaj razvoja domaćeg turizma

Ove godine Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija opredelilo je više vaučera za boravak u domaćim turističkim centrima čime je dodatno podstaknut razvoj domaćeg turizma. Građanima je na raspolaganju više od 80 hiljada vaučera, a na Sajmu turizma moći će da se opredele i iz sveobuhvatne ponude domaćih turističkih kapaciteta odaberu aranžman prema sopstvenim a nitetima.

Atraktivan prateći program – prezentacije, promocije, konferencije, degustacije…

Prateći program na Sajmu turizma biće najatraktivniji do sada uz pregršt interaktivnih sadržaja, podjednako privlačnih za poslovne posetioce kao i najširu publiku i posetioce.
Turističke organizacije će promovisati brojne festivale, manifestacije i događaje kao i najznačajnije potencijale i planove svojih aktivnosti.