Roze

Šta ti govore boje: Roze

I ove nedelje nastavljamo priču o bojama i njihovim značenjima. Ove nedelje ćemo pričati o ,,ženskoj’’ boji. Roze.

Neke studije su pokazale da ova boja mnogo bolje stoji muškarcima, ali kako je oni nepravedno izbegavaju, roze je u potpunosti postala simbol nežnijeg pola.

S obzirom na to da je ime dobila po ruži, roze označava nežnost, baš kao latica.

Osobe koje nose roze odišu nežnošću i toplinom. Roze je boja ljubavi, za razliku od crvene koja označava strast. Manje je upadljiva i prijatnija je za oko.

Često se roze boja povezuje sa bebama, te ako je beba devojčica, onda će sve oko nje biti roze.

Roze ima toliko nijansi da se svaka može koristiti u različitim prilikama.

Kada obučete ,,pink’’ delujete poletno i razigrano. To je boja za proleće i leto. U toj nijansi izgledaćete veoma raspoloženo, pa i upadljivo. Svi će vas primetiti, ako ste pink!

Ako ste krenuli na ljubavni sastanak – ružičasta je pravi izbor.

Bebi-roze je više boja za zimu. Ne pokreće akciju. U njoj ćete izgledati previše nežno i krhko, da će svi oko vas imati potrebu da vas zaštite.

Opet, u nekim tamnijim nijansama, koja je u spektru negde između bebi-roze i pink, izgledaćete samouvereno i ozbiljno.

Roze haljina

Negativna strana roze boje je što možete izgledati nezrelo, takoreći detinjasto. Zato sa roze ne bi trebalo preterivati. Ni previše pink, ni previše nežno roze. Odrasle osobe u roze boji mogu izgledati mlađe. Ipak, niko ne želi da izgleda kao neozbiljno dete. Zato oprezno!

Za poslovnu ženu roze nije pravi izbor. Ne želite da na poslu odajete utisak nežnosti, jer svaka poslovna žena mora u sebi da ima neku dozu agresivnosti. Inače neće biti ozbiljno shvaćena. Ako nosite roze na poslu, neka to bude u vidu detalja – šminke, nakita, i da vam se lepo slažu uz garderobu.

Roze boja je veoma zahvalna za kombinovanje sa drugim bojama. Sve nijanse roze boje dobijaju sofisticirani izgled kada se kombinuju sa bež, crnom, sivom ili tamnijim nijansama plave boje. Roze može biti odličan detalj.

Došlo je leto, sad je vreme za lude kombinacije. Odaberi svoju roze nijansu i kireni u akciju!

Do sledeće nedelje, i neke druge boje.

Model: autorka teksta Natalija Lučić

Foto: Tijana Janković