uskoro potpuni mrak

Uskoro potpuni mrak

Anularna sunčeva eklipse najavljena za nedelju, 20.maj

Pripremila Janja Rešćanski

Pomračenje Sunca oduvek je fasciniralo i plašilo čovečanstvo! O njemu su se oduvek raspredali mitovi kao o najavi smaka sveta. Smaka neće biti, ali će se dogoditi skoro pa potpuno pomračenje Sunca u nedelju, 20. maja ove godine…

Mesec će zakloniti delimično Sunce, odnosno, ostaće sjajni srebrni prsten oko crne lopte.

Ovaj prirodni fenomen biće vidljiv iz Južne Azije, severnog Pacifika i na zapadu američkog kontinenta. Pomračenje, nažalost, neće biti vidljivo iz naših krajeva. Međutim, zahvaljujući kompaniji Panasonic, moći ćemo da gledamoprenos uživo pomračenja Sunca sa planine Fudži putem sajta OVDE. Prenos počinje u 22:30:42 UT.

Poptuno pomraćenje Sunca, najavljeno je za 13. novembar ove godine, ali će biti vidljivo samo sa australijskog kontinenta. Južna Evropa moći će da posvedoči ovom fenomenu tek u maju sledeće godine.

Apeluje se da je gledanje u pomračeno Sunce štetno za vid, te je potrebna zaštita adekvatnim naočarima. Posmatranje pomračenja golim okom duže od nekoliko sekundi može da izazove trajna oštećenja očiju. Preporučuje se upotreba kamera i foto aparata, jer je to najbezbedniji način da se sačuva vid!

Foto: publicdomainpictures