dvojnike spojio objektiv

Dvojnike spojio objektiv

Izložba „I‘m not a look-alike!

Pripremila Janja Rešćanski

Da svi imamo dvojnike širom sveta, pokušao je da nam ukaže kanadski fotograf Fransoa Brunel u svojoj zbirci fotografija „I’m not a look-alike!”. Pogledajte umetnikovu foto-galeriju…

Ovaj umetnik je zaljubljenik u ljudska lica, pa je svoj radni vek posvetio fotografisanju portreta. Obilazio je mnoge zemlje, upoznavao se sa različitim kulturama i video na hiljade lica. Jednom prilikom naišao je na poznato lice. Shvatio je da je nailazio na dvojnike ljudi koje je poznavao u drugim zemljama. Tako je odlučio da ih fotografiše „u duetu”. Nedavno je publici predstavio ove fotografije pod nazivom „I’m not a look-alike!”. Interesovanje za ovu zbirku fotografija je ogromno!

Slikao je ljude koji nisu rođaci, nisu čak ni prijatelji. Potiču iz različitih sredina, drugih država, bave se različitim profesijama, životi su im drugačiji, navike, karakteri, stavovi, uverenja… Neki su čak i suprotnih polova! Živote im je spojio fotoaparat! Mnogi modeli liče kao da su blizanci. Slične su konstitucije i crta lica. Dogodilo se da jedan Kanađanin i Mađar neverovatno liče. Južnoamerikanac je tako našao svog dvojnika u dalekoj Kanadi!

Kako kaže Brunel, u početku je sve ličilo na eksperiment. Neke dvojnike je poznavao u svojoj okolini, a ostale je pokušavao da pronađe putem medija. Zbog nekih lica morao je da putuje na drugi kraj planete. Dvadeset parova je uspeo da prikupi i da ih dovede u svoj studio i tu fotografiše.

Fotograf je rekao da je to za njega bilo veoma zanimljivo iskustvo. Fotografisani dvojnici su bili zbunjeni kada su se našli na istom mestu sa svojim „drugim ja”. Svi su bili oduševljeni čudnim susretom.

Ukoliko i vi poznajete nekoga ko ima svoga dvojnika, slobodno kontaktirajte Brunela. Sve informacije se nalaze na njegovom sajtu.

Ovu izložbu možete videti na sajtu Fransoa Brunela.

Foto: publidfomainpictures.net