image005 4

Rezolucija 827

Izložba Biroa Stedelijk muzeja iz Amsterdama (SMBA) i Muzeja savremene umetnosti biće otvorena u petak, 18. aprila u Amsterdamu i trajaće do 31. maja. 

Kustosi: Jele Bauhaus (Jelle Bouwhuis, SMBA) i Zoran Erić (MSU).

Učesnici: Kristina Benjocki, Lana Čmajčanin i Adela Jušić, Anna Dasović, Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran), Saša Karalić, Vladimir Miladinović, Kventon Miler (Quenton Miller), Čarls  van Oterdijk (Charles van Otterdijk) i Nikola Radić Lucati.

Naslov izložbe, „Rezolucija 827“, odnosi se na rezoluciju UN-a usvojenu 1993. godine, kojom je ustanovljen Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Polazna tačka za izložbu sastojala se u tome da se pronađe zajednički imenitelj u analizi, s jedne strane, društava u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije i, s druge strane, Holandije, te da se otvori rasprava o zajedničkim neuralgičnim tačkama, kao što je genocid u Srebrenici koji je bio predmet istrage u MKSJ-u.

Umetnici razmatraju pitanja odgovornosti u svakom od pomenutih društava, a njihovi radovi bave se načinom na koji je moguće uspostaviti odnos prema zločinima kroz obradu vizuelnih i audio materijala prikupljenih od strane MKSJ-a i drugih arhiva. Postavlja se pitanje kakva je ekonomska i politička dinamika razvoja država bivše Jugoslavije? One su sada uključene u proces „normalizacije“ a da im, pri tom, nedostaje sposobnost ili volja da prevaziđu traumatska iskustva iz svoje skorašnje istorije. Takođe, kakva je uloga Holandije u tom procesu? 

Cilj izložbe je da razmotri pomenuta pitanja u kojima se analiziraju uzroci formiranja MKSJ-a, kao i posledice njegovih odluka u trenutku kada se očekuje da mandat ovog UN tela istekne. Umetnički projekti predstavljeni na izložbi reflektuju ova pitanja bez zauzimanja paternalističkog, didaktičkog ili optuživačkog stava i ne bave se “vizuelnom reprezentacijom zločina”. Naprotiv, oni su istraživački orjentisani i otvaraju prostor za javnu raspravu o pitanjima koja su ostala nerešena nakon više od 20 godina. 

U okviru izložbe, 23. aprila u Stedelijk muzeju, biće organizovana panel-diskusija na kojoj će umetnici, teoretičari i kustosi predstaviti dugoročne diskurzivne umetničke projekte, koji su pokrenuli slične debate o ovim delikatnim pitanjima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da se iz perspektive Holandije razmotri delovanje MKSJ-a. Učesnici su: Damir Arsenijević (De Monfor Univerzitet, Lester), Zoran Erić (MSU), Džejson Fajl (Jason File, umetnik i tužilac za ratne zločine) i Milica Tomić (umetnica, jedan od osnivača grupe „Spomenik“, kao i pokretač projekta i radne grupe „Četiri lica Omarske“). Moderator diskusije će biti Arno van Rosmalen (Arno van Roosmalen, direktor institucije Stroom Den Haag). 

Grupna izložba „Rezolucija 827“ predstavlja drugi korak u institucionalnoj saradnji. Prethodno je u Salonu MSU i Birou Stedelijk muzeja predstavljena izložba „Tri berze“ Zahari Formvolta, američkog umetnika koji živi u Holandiji. Izložbe su realizovane u okviru programa Globalne saradnje (Global Collaborations), koji je realizovan uz podršku fondacija „Mondrijan“ i „Ammodo“.