Zašto toliko dugujemo Tesli?

Predavanje “Zašto toliko dugujemo Tesli i kako možemo da mu se odužimo?” biće održano u subotu, 25. aprila u 14h u Klubu Doma omladine Beograda. Predavanje je na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan!

Dom omladine Beograda, Ambasada SAD u Beogradu i Američki kutak vas pozivaju na predavanje sa diskusijom, o velikom naučniku Nikoli Tesli, koje će održati prof. dr Mičael Pravica.

[su_box title=”Dr Mičael Pravica”]Dr Mičael Pravica je vanredni profesor fizike na Univerzitetu u Nevadi i član HiPSEC-a. Doktorirao je eksperimentalnu fiziku kondenzovane materije na Harvard univerzitetu 1998. godine. Kalifornijski Institut tehnologije (Calteč) mu je 1988. dodelio počasnu diplomu za fiziku i primenjenu matematiku. U svojim studijama fokusirao se na istraživanje materije u ekstremnim uslovima velikog pritiska, visoke temperature i velikog protoka zračenja. Razvio je novo polje nauke koje naziva korisnom teškom rendgen hemijom. Razvio je i izveo eksperimente za proučavanje ugljovodonika i energetskih materijala pod pristiskom koristeći Ramanov spektroskop i druge opričke spetroskope. Izvodio je i mnoge druge eksperimente koji se tiču zračenja i materije izložene velikom pristiku i visokoj temperaturi. Godine 2014. je dobio nagradu za najistaknuttijeg profesora od strane UNLV-a (Univerzitet u Nevadi, Las Vegas). Dobitnik je i Tesline zlatne medalje i član Srpske kraljevske akademije nauke i umetnosti od 2013. godine. Takođe je dobitnik i mnogih drugih nagrada i priznanja. Ima više objavljenih radova u američkim časopisima “Žurnal fizičke hemije” i “Žurnal primenjene fizike”. Sarađivao je sa velikim brojem naučnika i istraživača širom Amerike. Rođen je u Čikagu 1966. godine, a poreklom je iz Trebinja.[/su_box]