Noc istrazivaca 2012 e1409676074955

Zasijajmo zajedno u Noći istraživača!

Noć istraživača, po šesti put u našoj zemlji održaće se 25. septembra od 16 do 23h, pod sloganom „Zasijajmo zajedno u Noći“.

Ove godine Evropa slavi jubilarni, deseti rođendan Noći istraživača, dok će se u Srbiji ova manifestacija održati u deset gradova: Beograd, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Subotica, Pančevo, Kragujevac, Jagodina, Ćuprija i Svilajnac, u kojima će ulaz na sve događaje biti besplatan. Takodje jedinstveni Naučni kombiji u Noći istraživača obići će Zaječar, Kruševac, Negotin, Valjevo, Aranđelovac i Trstenik.

Cilj Noći Istraživača, je da pre svega mladima, a i čitavom društvu približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

Na konferenciji za novinare, pomoćnik ministra prosvete, Viktor Nedović, je istakao da se ovaj projekat izuzetno ceni i da predstavlja investiranje u budućnost.

„Kroz demonstracije tokom Noći istraživaća uviđamo koliko je baviti se naukom značajno, zanimljivo i fascinantno, i namera nam je da isprovociramo kod mladih dalje kreiranje karijera“. Istakao je i da je Noć istraživača finansirana iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri. Dok ostale institucije koje su uključene u ovu manifestaciju imaju nameru pre svega da podignu nivo svesti našeg društva.

Naime, koordinatori Noći istraživača u Srbiji su Festival nauke, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Partneri ovogodišnje manifestacije su Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Fakultet za fizičku hemiju, Matematički fakultet (Univerzitet u Beogradu), Institut Mihajlo Pupin, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu, kao i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Kreativno edukativni centar, Centar za promociju nauke, NAUKOM udruženje naučnih komunikatora i Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin.

Bojana Banović, dr. molekularne biologije, podsetila nas je na činjenicu da je prvobitna namera organizatora ove manifestacije bila da smanji jaz izmedju naroda i nauke, i otuda se izaslo na ulice i trgove naših gradova. Takođe, najavila je sadržaje koji će nas oduševiti, kao i brojna iznenađenja, koja su prilagođena svim uzrastima.

Posetioci će tokom ove noći biti u prilici da učestvuju u velikoj naučnoj avanturi, od lova na blago, eksperimenata koji će dovesti u pitanje sva do sada poznata i nepoznata čula, druženja sa naučnicima i istraživačima u sasvim novom ruhu… A ovogodišnji koncept predstavlja ljubav i povratak u budućnost, gde je zapravo veza između ljubavi i nauke pokretač za promene u društvu – istkla je dr. Banović.

Za posetioce Beograda, najveća naučna zabava održaće se duž cele Knez Mihailove ulice (Galerija Progres – kolonade Privredne komore Srbije – Francuski institut – Biblioteka grada – velika i mala galerija SANU – galerija Singidunum – Institut Servantes), ali i u Pedagoškom muzeju, dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, zatim ispod kolonada Hemijskog fakulteta kao i u tržnom centru Delta City.

[su_highlight]Tokom trajanja manifestacije na potezu od Slavije do Studentskog trga saobraćaće i Naučni autobus u kom je vožnja u društvu Marije Kiri besplatna.[/su_highlight]

U Novom Sadu naučne čarolije će se dešavati na dve lokacije:

u tržnom centru Big i klubu Quarter gde će kroz interaktivne naučne radionice upoznavati sa istraživačima i njihovim naučnim dostignućima. Subotica će se te večeri predstaviti u Hotelu Galleria, dok će Zrenjanin ponovo otvoriti Kulturni Centar i Muzej grada. Pančevo u Noći istraživača učestvuje po drugi put, a dok jedni budu tražili zvezde večeri na takmičenju Y Faktor, drugi će saznati kako da ponesu DNK iz jagode…

Istraživački podijum sa zvezdama naučno-muzičkog sveta, bioskop-mikroskop, ledeno doba iz prošlosti spremni su za posetioce Noći istraživača u Nišu, gde se manifestacija održava na Tvrđavi, na potezu Letnja pozornica – plato iza Galerije SLU – Beogradska kapija.

Kragujevac, sprema druženje sa vitezovima, i razotkrivanje tajne mumificiranja na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije i u Studentskom domu „Sloboda“, dok je poseban program za najmlađe posetioce organizovan u TC Plaza.

Noć istraživača u Pomoravlju zahvatiće Svilajnac, Jagodinu i Ćupriju, gde će posetioci moći da naprave svoje DNK vremenske kapsule, saznaju kako je to otpočeti svoju farmu…

Manifestacija će se u Svilajncu održati u Prirodnjačkom centru Srbije, dok će se stanovnici Ćuprije družiti na gradskom trgu kao i u parku u samom centru grada, a manifestacija u Jagodini će biti održana na skveru i platou ispred Kulturnog centra.

Takođe, u okviru Evropskog ćošeta, u svakom od 10 gradova, posetioci će moći da se upoznaju sa evropskim projektima koji se realizuju u Srbiji i rešavanjem ankete osvoje svetlucave nagrade.

Ovom prilikom pozivamo Vas, na šestu Noć istraživača!