Foto-izložba Apres

U susret Svetskom Danu igru biće otvorena 9. samostalna izložba Nemanje Maraša, primenjenog umetnika i profesora Instituta za umetničku igru, pod nazivom “Apres” u petak 15. aprila s početkom u 19 časova u galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, ulica Kralja Milana 48.

Apres (posle) je naziv projekta u kome autor izlaže svoje viđenje zabeleženo objektivom neposredno po završetku predstave.

Njegova ideja da momentalno zabeleženim trenutkom, sačuva dragocen i neponovljiv izraz kojim igrači pokazuju emocije i umor posle odigrane predstave. Da bi se to ostvarilo, postavio je set iza scene (pozadina sa crnim zidom, što omogućuje hvatanje nesvesnog izraza kojim se otkrivaju osećanja fotografisane ličnosti.

… Euforija i neprimećivanje fotoaparata su obezbedili da se zabeleži dragocen trenutak spontanosti i da se prevaziđe promišljena poza i sačuva iskreno osećanje fotografisane ličnosti.

Neki su igrači preznojeni od igre, na drugima napor nije ni vidan, iako su proveli četiri fizički i psihički naporna sata ostvarujući glavnu rolu. Samo napeti mišići i naglašene vene svedoče o savladanom naporu.

Izložba sadrži deset portreta igrača i čini samo deo projekta, čiji je kranji cilj Foto monografija, koja će biti prezentovana naredne godine na Svetski Dan igre 29. aprila 2017. godine.

Izložbu su pomogli Institut za umetničku igru iz Beograda i Studenstki kulturni centar Beograd uz zahvalnost Narodnom pozorištu Beograd i Beogradskom festivalu igre.