uklonite ogrebotine sa vasih ekrana - LookerWeekly.com
uklonite ogrebotine sa vasih ekrana - LookerWeekly.com

Uklonite ogrebotine sa vaših ekrana

Kako preživeti ogrebotine – uputstvo za preživljavanje

Da li ste ikada iskusili momenat kada se vaš savršeni ekran monitora, televizora ili mobilnog telefona ogrebe?

Ukoliko niste, imate sreću. Naredni redovi će vam poslužiti kao uputstvo “za-ne-daj-Bože” situacije. Ukoliko već imate tu nesreću da vam se neki od ekrana ogrebao, možete pokušati da na opisane načine popravite stanje samog ekrana.

LookerWeekly.com vam preporučuje da uređaje koristite kako je navedeno u uputstvu i da izbegavate situacije u kojima se ogrebotine ekrana mogu javiti. Kako ne možemo garantovati da će neko od navedenih rešenja uspešno ukloniti postojeće ogrebotine, navedene načine upotrebljavajte u potpunosti na vašu odgovornost.

Jedna od najbitnijih stvari o kojoj treba voditi računa je da ukoliko dođe do grebanja ekrana, nikako ne utrljate prljavštinu. U tom slučaju, veoma teško ćete ukloniti ogrebotine, jer će se prljavština sa ekrana, uvući u ogrebotinu i samim tim postaće veoma vidljiva. Ogrebotine očistite finom krpicom poput one koja služi za održavanje naočara i takvim potezima da se prljavština “odbija” od same ogrebotine. “Huuuk” pa čišćenje majicom, iako vrlo rasprostranjeno, takođe nije preporučljivo za pripremanje “terena” za rad.

Nakon čišćenja ogrebotine, pristupiti jednom od izabranih načina uklanjanja ogrebotina.

Sada ćemo razmotriti neka od najčešće spominjanih načina kako da uklonite ogrebotine (osim ekrana, nekada je na ove načine moguće ukloniti i ogrebotine na samom kućištu uređaja).

Specijalna sredstva za uklanjanje ogrebotina

Na internetu, pretraživanjem ćete doći do raznih sredstava za uklanjanje ogrebotina. Mnoga od njih su na bazi razblaženog alkohola ili destilovane vode i sa njima možete postići određene rezultate u zavisnosti od razmere oštećenja. Kod ovih sredstava neophodno je izbegavati agresivna sredstva (kao što su paste za poliranje), jer se time stvari mogu i pogoršati. Stakloper ili sredstva za čišćenje ekrana, najbolje je upotrebiti pre samog rešenja za ogrebotine.

Pasta za zube

Predlaže se kao brzo rešenje za poliranje ekrana zbog svojih karakteristika da polira naše zube. Kako je u pitanju blago abrazivno sredstvo, upotrebom paste za zube, nismo postigli ništa, pa zbog toga predlažemo da ga zaobiđete.

Destilovana voda

Sa njom se, praktično, i ne postižu rezultati, ali može poslužiti kao sredstvo za čišćenje tj pripremu ekrana za “pravo” rešenje.

Vlažne maramice

Iako su zadužene za čišćenje naših ruku, predlažemo da ih ne upotrebljavate za uklanjanje ogrebotina na ekranima. Pa čak ni za čišćenje ekrana.

Alkohol

Nikako ne preporučujemo da ga upotrebljavate za uklanjanje ogrebotina. Dobar je za dezinfekciju, ali upravo zbog svog snažnog delovanja, može dodatno oštetiti vaš ekran.

Banana

Na prvi pogled, ovo je uvrnuto rešenje, ali se na Internet veoma često komentariše. I dostupno je u svakoj piljarnici za razliku od specijalizovanih sredstava.

Očistite ekran na neki od navedenih načina, oljuštite bananu, pojedite bananu i uzmite koru u ruke. Unutrašnjom stranom kore od banana, kružnim pokretima, lagano utrljajte po površini ekrana mali sloj banana koji je ostao na kori. Nakon 15 sekundi utrljavanja, finom krpom, lagano očistite ekran od viška banana i proverite rezultat. Po našem iskustvu, ovo rešenje i nije rešenje, jer su ogrebotine i dalje tu i prilično vidljive. Osim što ste razmazali bananu po vašem ekranu.

Vazelin

Dostupan u (valjda) svakoj apoteci. Takođe često komentarisano rešenje.

Nakon čišćenja ekrana, u tankom sloju, naneti vazelin na ogrebotine i laganim pokretima fine krpe, pokušati da vazelinom ispunite sve ogrebotine. Nakon određenog vremena, primetićete da je ogrebotina manje primetna odnosno u nekim slučajevima i potpuno neprimetna. Razlog tome je što vazelin i staklo koje pokriva ekran imaju sličan indeks prelamanja svetlosti što znači da vazelin preuzima ulogu ekrana.

Naravno, ovim niste stvarno uklonili ogrebotine sa ekrana, ali ste ih učinili nevidljivim što je u svakom slučaju sjajan rezultat.

Osim testiranih rešenja, postoje i neka rešenja koja nismo testiral,i ali i snažno sugerišemo da ih i vi izbegavate. Takvo rešenje je i upotreba papira za šmirglanje i sredstva za poliranje metala. Ovo rešenje se bazira na tome da praktično uklonite jedan sloj stakla na ekranu i time uklonite sve ogrebotine. Na narednom videu, videćete da je ovaj metod bio uspešan, ali pitanje je koliko je telefona stradalo dok se nije postigao željeni efekat.

Ukoliko koristite telefone sa velikim ekranima, predlažemo da izbegavate da telefone stavljate u iste džepove sa ključevima i sličnim metalnim predmetima koji će sigurno oštetiti ekran. Takođe predlažemo da nabavite i specijalne zaštitne folije koje će štititi ekran i učiniti ga dugotrajnijim.