predstava papirnati pinter 266

Predstava Papirnati Pinter

Subota, 5. februar u 20h na Sceni Carina – sala MZ Studentski grad

Papirnati Pinter je predstava koja bi mogla da pripada lutkarskom pozorištu i pozorištu senki, ali u kojoj se glumci nalaze i ispred platna, kao i u ulozi rasvetljivača i muzičara. Trejler se nalazi na kraju teksta.

Reditelj: Marko Kostić
Kreatora lutki: mr Aleksandra Zdravković
Umetnički direktor i producent: mr Nataša Milović

Igraju: Vladimir Tešović i Rade Ćosić

Ovim samostalnim projektom grupe umetnika sa Novog Beograda biće predstavljne četiri jednočinke Stanica Viktorija (Victoria Station 1982), Glasovi porodice (Family Voices 1981), Još jedno pred odlazak (One For the Road, 1984) i Gorštački jezik (Mountain Language, 1988, nobelovca Harolda Pintera po prevodima Borivoja Gerzića.

“Papirnati Pinter je po svojoj formi odgovara kako lutkarskom pozorištu tako i teatru senki, ali nije jednostavno reći da je samo jedno ili drugo, zato što glumci u toku predstave imaju i klasične glumačke zadatke, i nisu nisu samo postavljeni iza platna iza koga animiraju papirnate lutke, iako su istovremeno i rasvetljivači i muzičari u određenim trenucima. U svakoj od ovih jednočinki primenjen drugačiji postupak pokreta, reči, svetla i zvuka koji glumci sami proizvode bez pomoćnog tehničkog osoblja. Tekstovi koje predstavljamo spadaju u red najangažovanijih Pinterovih komada iz osamdesetih godina. Ovaj projekat se opire glumcu koji je puki profesionalac, već stvara od njega celovitu pozorišnu ličnost spremnu na istraživački rad, a to se odnosi i na sve ostale uključene u projekat – kreatora lutki (mr Aleksandra Zdravković), reditelja (Marko Kostić), umetničkog direktora i producenta (mr Nataša Milović).

Papirnati Pinter razgrađuje i samu formu klasično shvaćene institucije pozorišta – dešava se u sali MZ Studentski grad, pored zgrade Carina, i zbog toga je i naziv ovog prostora od sada Scena Carina. Namera je da se savremena drama i pozorište promovišu u delu grada u kome ne postoji ni jedno pozorište za sada, po ugledu na sve velike gradove gde se na kulturnoj periferiji kakav je danas i dalje Novi Beograd, stvara za obične ljude najizazovnije pozorište, kako tematski tako i formalno. Filmski reditelj i esejista, Marko Kostić debituje u pozorištu ovim projektom, iako je dobitnik preko 12 međunarodnih nagrada za filmsko ostvarenje Princ od papira (koincidencija je u pitanju kada je reč o naslovu i ovog projekta).” – umetnički direktor, producent i pokretač scene CARINA mr Nataša Milović, teatrolog.

Ulaznice za ovu predstavu se ne naplaćuju, već možete ostaviti dobrovoljni prilog u kutiji.

Scena Carina, Narodnih heroja 30, sala MZ Studentski grad