ПОЗИВНИЦА за Међународну конференцију Сто година новојулијанског календара Милутина Миланковића

Sto godina novojulijanskog kalendara Milutina Milankovića

Međunarodna konferencija Sto godina novojulijanskog kalendara Milutina Milankovića održava se od 14. do 16. decembra u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu i u Kulturnom i naučnom centru „Milutin Milanković“ u Dalju, u okviru programa obeležavanja 100 godina od usvajanja reformisanog Julijanskog kalendara. Jubilej će biti obeležen i na markicama JP „Pošta Srbije”, izložbom u Muzeju nauke i tehnike, monografijom i filmom posvećenom naučniku.

Ceo vek od kada je živeo i radio, naučni doprinosi Milutina Milankovića sve više potvrđuju svoj značaj i dobijaju na kredibilitetu. Srpski naučnik pružio je fundamentalni doprinos nauci i bio je znatno ispred svog vremena.

Svetu je podario teoriju o klimatskim promenama, kojom je objasnio tajnu ledenih doba, najprecizniji kalendar za merenje vremena, armirani beton, Vavilonski toranj moderne tehnike, brojne patente i građevinske objekte koji se i danas smatraju remek delima građevinarstva.

Njegova naučna dela svrstavaju ga visoko u naučnim krugovima a njegov naučni doprinos stavlja ga rame uz rame sa srpskim velikanima Nikolom Teslom i Mihailom Pupinom.

„Velika trojka naučne elite našeg naroda, Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihajlo Pupin poveli su svojim znanjima i dostignućima čitav svet u novo doba. Milanković je na poziv Srpske vlade napustio veoma udoban život i dobro plaćen posao građevinskog inženjera u Beču i došao u Srbiju da svoje znanje uloži u unapređenje prosvete, nauke i kulture“, o Milankoviću govori predsednik udruženja Milutin Milanković, mr Slavko Maksimović.

Svečano otvaranje Međunarodne konferencije uz eminentne predstavnike institucija koji su pokrovitelji i suoorganizatori je zakazano za 14. decembar 2023. godine, sa početkom u 10.00 časova u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu, događaj je otvoren za širu javnost, uživo i putem video linka.

Govornici na svečanom otvaranju biće:
• Mr Slavko Maksimović, Predsednik udruženja Milutin Milanković
• Ministarka prosvete, Prof. dr Slavica Đukić-Dejanović
• Predstavnik Srpske Pravoslavne Crkve
• Prof. dr Vladimir Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta
• Prof. dr Milan Dimitrijević, predsednik Naučnog odbora Konferencije

Organizator konferencije je Udruženje Milutin Milanković uz suorganizaciju Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Astronomske opservatorije Beograd i Kulturnog i naučnog centara „Milutin Milanković“ iz Dalja.

Cilj konferencije je da se javnosti predstave pouzdani i objektivni podaci o nastanku i razvoju kalendarskog znanja sa gledišta matematičke i astronomske teorije merenja i računanja vremena, istoriji kalendarskih znanja od najstarijih vremena do danas, kao i istoriji nastanka i modifikacijama najpoznatijih kalendara, sve do specifičnog doprinosa Milutina Milankovića reformi Julijanskog kalendara.

Konferencija se organizuje uz podršku Beogradskog univerziteta, Srpske akademije nauka i umetnosti i uz blagoslov Njegove Svetosti, Patrijarha srpskog g. Porfirija.
Prepoznajući značaj teme Konferencije i da je njeno održavanje od značaja za državu Srbiju i svetsku naučnu i kulturnu javnost, Ministarstvo prosvete, kao i Ministarstvo za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Republike Srbije su pokrovitelji održavanja ovog skupa.

Autori će svoje radove izlagati uživo, a svi zainteresovani imaće priliku da Konferenciji prisustvuju kako uživo tako i putem direktnog video prenosa na odgovarajućem linku koji će javnosti biti poslat („live streaming“).

Organizatori Međunarodne konferencije su od pristiglih prijava prihvatili 28 radova, od kojih su pet iz inostranstva (Rusija, Grčka, Rumunija i Bugarska).