Brifovanje studenata za FON Hakaton

SBB na “FON Hakatonu” traži dobre ideje

Četvrti po redu “FON Hakaton” obeležio je početak partnerstva kompanije SBB i Istraživačko-razvojnog centra Fakulteta organizacionih nauka, osnovanog sa ciljem razvoja savremenih i praktičnih znanja i veština studenata, ali i preduzetničke kulture, kroz saradnju sa privredom.

Zahvaljujući ulaganju u dobre ideje, SBB je od start-up kompanije osnovane pre 15 godina došao do pozicije lidera. Inspirisan time, pokreće ove godine sveobuhvatan projekat “Živi svoju ideju”, platformu koja će omogućiti svim pojedincima i organizacijama da prijave svoje inicijative, a najbolji dobiju i novac za realizaciju ili početak realizacije od SBB-a. Početak projekta predstavlja saradnja sa FON-om kroz podršku projektu studentske organizacije FONIS – “FON Hakaton”, čiji će se pobednici automatski plasirati u finale konkursa “Živi svoju ideju”.

“U godini kada obeležavamo 15 godina postojanja, nastavljamo da verujemo i ulažemo u dobre ideje. Zato najavljujemo projekat “Živi svoju ideju”, koji će biti otvoren za sve ljude dobrih ideja. Uslov za prijavu biće da realizacija prijavljene ideje doprinosi nekoj pozitivnoj promeni u društvu u najširem smislu ili našem poslovanju kroz razvoj usluga i poboljšanje korisničkog iskustva. U tu svrhu obezbedili smo fond od 10 miliona dinara,  mentorstvo, administrativnu i logističku podršku. Inicijalni događaj i uvod u projekat je podrška Istraživačko-razvojnom centru FON-a.” – izjavila je Jovana Lukić, direktor za odnose sa javnošću kompanije SBB i dodala: “Više informacija o prijavljivanju, procesu selekcije i drugim detaljima projekta “Živi svoj život” sledi u danima pred nama.”

“Istraživačko-razvojni centar Fakulteta organizacionih nauka biće partner projekta “Živi svoju ideju” i pružiće mentorsku podršku kandidatima čije ideje imaju veliki potencijal, ali ih je potrebno dodatno razviti kako bi bile spremne za realizaciju. Ovo je sjajna prilika za studente da kroz timski rad sa kolegama pokažu šta znaju i da uz mentorstvo eksperata sa Fakulteta i SBB kompanije dođu do novih saznanja” izjavio je prof. dr Milija Suknović, dekan Fakulteta organizacionih nauka.

Prve ideje nastale su upravo na “FON Hakatonu”, koji je okupio studente sa preko 10 obrazovnih institucija. Ove godine činila su ga dva segmenta, tradicionalno programersko takmičenje Hakaton i takmičenje u osmišljavanju inovacija Tech Challenge. 12 odabranih timova programera koji su učestvovali u Hakatonu imali su 24 sata da razviju aplikacije koje treba da pronađu primenu u oblasti ekološke održivosti, u koju SBB kontinuirano ulaže. U okviru Tech Challenge-a, učesnici podeljeni u 8 timova, imali su zadatak da predlože tehnološke inovacije koje mogu da doprinesu razvoju nove SBB video platforme.

Ovogodišnji FON Hakaton naišao je na veliki odziv studenata. Čak 96 njih prijavilo se za učešće u Hakatonu, dok je na Tech Challenge-u, novom delu projekta, 56 studenata želelo da iskaže svoju kreativnost i znanje stečeno tokom studija.