mapiranje ideja - LookerWeekly.com
mapiranje ideja - LookerWeekly.com

Mapiranje ideja

Programi za grafički prikaz vaših ideja

Na pamet vam se obrušila sjajna ideja i želite da je sprovedete u delo. Ali, imate problem kako da objasnite drugima kako da vam pomognu ili vas podrže u ostvarivanju te ideje…

Opisana situacija nije retkost. Predstavlja prvi, ali često i najveći kamen spoticanja u procesu ostvarivanja ideja. Ukoliko vaša prezentacija ne bude jasna i preneta na razumljiv način, velike su šanse da će se vaša ideja ostati samo na tome. U današnjem svetu, najčešće imate samo jednu šansu da je prezentujete.

Kako biste što bolje mogli da prenesete svoju zamisao, najveći stručnjaci za menadžment predlažu da je predstavite vizuelno. Tada se vaše reči vezuju za sliku i na taj način ostavljate bolji utisak na publiku kojoj se obraćate. Osim same prezentacije, veoma je bitna i organizacija učesnika u vašoj ideju, što se najbolje postiže ako nešto nacrtate.

Da biste to mogli da uradite na veoma lak način, Looker Weekly vam predstavlja par aplikacija koje služe za mapiranje ideja: 

Blumind  – mali i veoma jednostavan program za mapiranje ideja i procesa. Potpuno je besplatan i sa osnovnim brojem opcija, najbolje je rešenje za početak.

FreeMind predstavlja takođe besplatno open source rešenje u ovoj sferi. U odnosu na Blumind, FreeMind je bogatiji opcijama i podešavanjima, pa se može reći i da je ovo možda i najčešći izbor open source zajednice kada je u pitanju vizuelizacija ideja.

Za one koje interesuje profesionalno prikazivanje ideja i procesa, Microsoft Visio je neprikosnoven. Bogat je opcijama i i raznim, predefinisanim oblicima koji mogu olakšati prikaz. Iz tog razloga, spada u plaćene aplikacije.

Kako je brainstorming (strani izraz za pojam razmišljanje na glas i nabacivanje predloga) sve češći i u današnjem svetu, ne bira se mesto i vreme za slične razgovore i sastanke, potrebno je da postoji način da i to zabeležite. Rešenje postoji i za ovakve situacije – aplikacije za mobilne telefone! Za sada su obuhvaćeni iPhone (MindMeister) i Android (Thinking Space) telefone ali se sigurno može očekivati da i druge platforme pametnih telefona dobiju slične aplikacije. 

U početku, možda će vam izgledati suludo da svoju ideju prebacite na digitalni papir (PC ili mobilni telefon), ali ćete ubrzo ubrati plodove ovakvog načina razmišljanja, prezentacije i organizacije.

Ukoliko budete probali neki od ovih ili sličnih rešenja, javite nam da li ste zadovoljni prelaskom sa žvrljotina na papiru, koje ne razumete ni vi posle sastanka, na digitalnu mapu vaše ideje gde je sve jasno i zapisano redom