ipad2 fensi prozor u svet - LookerWeekly.com
ipad2 fensi prozor u svet - LookerWeekly.com

iPad2 – Fensi prozor u svet

Da li je svetu bio potreban još jedan iPad?

Redakcija Looker Weekly magazina nije stigla ni da testira Apple-ov poslednji sjajni izum iz 2010, iPad, a već se na tržištu pojavio njegov naslednik – iPad 2. Iako su ranijih godina, Apple i njegov CEO Stiv Džobs bili prepoznatljivi da s proleća predstavljaju nove uređaje koji dolaze iz dizajn centra u Kaliforniji, od 2010. to više nije slučaj…

Stiv Džobs, kao otac modernog gik (geek) sveta, shvatio je da tržište nije u stanju da čeka predugo na pojavu novog, boljeg i svetlucavijeg parčeta elektronike. Tako je iPad2 predstavljen javnosti skoro tačno godinu dana nakon svog prethodnika iPad-a. Iako je iPad u 2010. bio najprodavaniji tablet uređaj (skoro 15 miliona uređaja), predviđa se da će iPad 2 biti još prodavaniji. Ali šta u stvari nudi ovaj uređaj?

U poređenju sa svojim prethodnikom, specifikacija je malo unapređena i uglavnom se odnosi na brzinu rada samog uređaja – ugrađen je dual-core A5 procesor, brzine 1 GHz i 512 MB RAM memorije. I na osnovu video snimaka, brzina rada je veoma primetna. Sa druge strane, na žalost, kvalitet prikaza slike je ostao isti i to nas je razočaralo. Ali se ipak nije moglo očekivati da se na ovakvom uređaju, u tek drugoj iteraciji, koristi ekstra kvalitetan “retina” ekran kao na iPhone 4. Osim navedenog, na prvi pogled može se primetiti da je novi iPad 2 tanji čak 4,6 mm čime je postignuto da sam uređaj izgleda još eksluzivnije. Naravno, WiFi, Bluetooth i 3G se podrazumevaju za ovakav tip uređaja, kao i ugrađena interna memorija do 64 GB. Za razliku od svog prethodnika, iPad 2 poseduje i HDMI izlaz koji omogućava da se sa njega reprodukuje video u HD rezoluciji (1080p).

ipad2 white hand

Kada se specifikacija na ovaj način izlista, može se opravdano postaviti pitanje: Zašto je ovaj uređaj toliko sjajan? Osim, samih delova, Apple uređaje krasi i operativni sistem koji je ova kompanija dovela na takav nivo da se ostali igrači (Windows i Linux) mogu ugledati na njega. Rad bez greške, stabilnost i odziv na komande je deo renomea koji se plaća kroz ne tako nisku cenu. Mnogi korisnici Apple-ovih uređaja tvrde da kada jednom pređete na “tamnu” stranu i okusite OSX platformu, više se nećete vraćati Windows-u. O prikazu mejlova, virtuelnoj tastaturi i unosu teksta, reprodukciji video i muzičkog materijala, pregledu internet stranica i igranju igrica renomiranih produkcijskih kuća premalo je prostora u ovom tekstu. Samo ćemo reći – sjajno. Trenutno se samo može zameriti što je izostala podrška za Flash animaciju.

Pored same platforme, Apple je godinama unazad radio i stvorio možda i najjači ekosistem koji je trenutno dostupan tržištu – iTunes!, što je upravo i najjači adut ove kompanije. Bez iTunes-a, ni jedan Apple-ov uređaj ne bi bio to što jeste danas. I to isto važi i za iPad i iPad 2. Da nema toliko dostupnih aplikacija i igrica koje su dostupne za čak samo jedan dolar, ovaj svetlucavi komad elektronike, bio bi samo interaktivni ram za slike i video (teško da će ga iko koristiti kao MP3 plejer).

Da ne bude zabune, tablet uređaji su postojali i ranije, ali su zbog svoje cene, bili predviđeni samo za specifične profesije. Od najave da će se iPad pojaviti, mnogi proizvođači hardvera i softvera, počeli su da smišljaju svoja rešenja, ali je jedino Apple stvorio brend od tablet računara i time nastavio da bude lider u ovoj grani ekonomije.

ipad2 facetime

I na kraju, da li vam LW predlaže da nabavite sebi iPad 2?

Ukoliko niste kupili iPad ili neki MacBook, zagriženi ste poštovalac Apple proizvoda i filosofije, a možete da izdvojite novca za ovakav uređaj, pa zašto da ne. Nećete zažaliti. Barem tako smatraju u Apple-u.

fotografija: Courtesy of Apple